Gemeentepolitiek in Limburgs Heers loopt uit de hand: N-VA stapt uit de meerderheid na fysieke bedreigingen

N-VA Heers stapt met onmiddellijke ingang uit de bestuurscoalitie van de gemeente. Aanleiding zijn de zware fysieke bedreigingen die Lijst Dumont-schepen Laurent Mathei uitte tegen de twee N-VA-schepenen Jan Leus en Yves Rega tijdens het laatste schepencollege.

Jozef CROUGHS en Frank MISSOTTEN

“Al zijn die feiten op zich al ernstig genoeg, zijn ze niet meer dan de finale druppel. Onze schepenen werden al langer tegenwerkt door de andere coalitiepartners Lijst Dumont en Open VLD”, klinkt het bij de partij. “Verder doen heeft geen zin meer.” De twee schepenen geven hun schepenambt ook af.

De beslissing van N-VA Heers om uit de bestuurscoalitie stappen, komt er na het laatste schepencollege, dat zeer incidentrijk verliep. “We zouden nog een jaar kunnen blijven zitten en gewoon doorbetaald worden, maar zo zitten we niet in mekaar”, zeggen Leus en Rega.

Tijdens een nochtans futiele discussie over het plaatsen van enkele klinkers aansluitend op privé-eigendom, gedroeg Lijst Dumont-schepen Mathei zich naar verluidt zeer agressief tegenover N-VA-schepenen Leus en Rega. “Het ging zelfs zo ver dat Laurent Mathei expliciet met fysiek geweld dreigde”, vertellen beide schepenen. “De maat is vol. We stappen eruit. We kunnen heus wel tegen een stootje maar dit gedrag is compleet onaanvaardbaar. Dat we gepest worden, tot daaraan toe, maar bedreigd worden met fysiek geweld is een brug te ver. Maar Lijst Dumont en Open VLD chanteren en bedreigen ook de gemeenteambtenaren. Een na een melden die zich ziek. Dat is niet meer te verantwoorden”, aldus de N-VA-voorzitter Stefan Budo.

Nipte meerderheid

Burgemeester Henri Dumont (Dumont) ontkent dat gemeenteambtenaren gechanteerd worden, maar bevestigt wel de woordenwisseling tijdens het schepencollege en zegt ook dat het door de secretaris genoteerd werd in de notulen. “Schepen van Openbare Werken Mathei was overstuur en reageerde eerder in en een opwelling. Mathei nam het niet dat schepen Rega telkens als er werken worden uitgevoerd dit met zijn fototoestel gaat vastleggen. Hij fulmineerde dat sommige schepenen verraders zijn die heulen met de oppositie. Mathei stelde er geen politiek gewin gemoeid was met de omstreden straatwerken, maar dat het louter om bijstand ging bij een oudere dame van 80 jaar. Hij had zich niet moeten laten gaan en moet zich in elke situatie bedwingen. Zijn uitspraken werden opgenomen in de notulen, maar zijn zeker niet zo belastend als beide N-VA-schepenen het willen laten uitschijnen”, zegt Dumont. De burgemeester betreurt dat de coalitiepartners opstappen, maar zegt ook dat Dumont en Open VLD een nipte meerderheid van één zetel behouden.

Impulsief

Laurent Mathei geeft toe dat hij te snel en onbezonnen reageerde. “Ik ben een zeer gevoelig persoon en zit pas een paar jaar in de politiek. Ik heb dus nog veel te leren. Ik kan niet tegen verdachtmakingen en valse beschuldigingen en reageerde daarom nogal impulsief. Ik ontken zeker niet dat ik geen opmerkingen gemaakt heb, maar niet met de woorden die men mij in de mond wil leggen. Trouwens, alles werd door de secretaris vastgelegd en is controleerbaar. “Tijdens het bewuste schepencollege werd ik gebeld dat schepen Rega en een lid van CD&V-oppositie foto’s hadden gemaakt bij een oud vrouwtje van 80. Ik was zo ontgoocheld en kwaad en heb enkele uitspraken gedaan die ik beter niet deed. Maar bedreigingen heb ik nooit geuit”, besluit Mathei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen