Referendum Iraaks Koerdistan - Vier Iraakse Koerden kort voor referendum gedood bij bomaanslag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij een explosie in de Iraakse stad Kirkoek, waar morgen een onafhankelijkheidsreferendum plaatsvindt, zijn zaterdagavond vier Iraaks-Koerdische soldaten om het leven gekomen. Dat meldt de Iraakse politie. Zeven andere peshmerga raakten gewond bij de aanslag van zaterdagavond, die (nog) niet werd opgeëist. Kirkoek is een van de betwiste regio's, die door zowel de Iraakse autonome regio Koerdistan als door Bagdad worden toegeëigend. In 2014 namen de Koerdische strijdkrachten de controle over Kirkoek over nadat de Iraakse troepen zich terugtrokken in de marge van geweldplegingen door terreurgroep Islamitische Staat.

Het referendum van morgen gaat over Kirkoek en andere door de Koerden gecontroleerde gebieden in het noorden van Irak. Zowat de hele wereld -de Koerden zelf en Israël uitgezonderd- maakt zich grote zorgen over het onafhankelijkheidsreferendum dat de regering van Iraaks Koerdistan houdt. De vrees bestaat dat de raadpleging op zijn minst regionaal grote, destabiliserende gevolgen zal hebben.

Bagdad noemt de stemming ongrondwettelijk, terwijl Turkije, waar 15 miljoen Koerden wonen, gedreigd heeft met nieuwe sancties tegen Koerdistan.

bron: Belga