Chauffeur die Rosa (75) doodreed had twee promille in bloed: “Ik heb een heel grote fout gemaakt"

© gsd

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het ongeval dat in mei vorig jaar het leven kostte aan Rosa Vandermersch (75), werd maandagochtend in de Brugse politierechtbank behandeld. De aanrijder – die geen voorrang van rechts gaf – bleek twee promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Tim Lescrauwaet,tlg

LEES OOK: “Dit dodelijk ongeval kon vermeden worden dankzij aangepaste verkeersborden”

Rosa Vandermersch was op weg naar een van haar zonen. Toen ze het landelijke kruispunt van de Hoheschuurstraat en de Oosthoekstraat wilde oversteken, werd ze in de flank geramd door Jimmy D. (45) uit Koolskamp. Rosa werd uit de wagen geslingerd en overleefde die klap niet. D. moest zich daarvoor gistermorgen verantwoorden voor de politierechter in Brugge.

Nu blijkt dat er een en ander niet in orde was. De man verleende geen voorrang van rechts, had gedronken en reed met een onaangepaste snelheid. Bovendien was zijn auto niet verzekerd. “Ik heb een heel grote fout gemaakt”, gaf hij met het schaamrood op de wangen toe.

De veertiger uit Koolskamp wordt volgens het parket verantwoordelijk geacht voor het tragische ongeval. Hij volgde die dag de omleiding via een hem onbekende route en was daarbij weinig alert.

“Hij is hier zelf ook kapot van”, zegt zijn advocaat. “Hij schreef de familie een kaartje en ging haar graf al bezoeken. We gaan hier niet rond de hete brei heendraaien, het dossier is wat het is.”

De man werd enkele maanden voor het ongeval opgenomen voor een depressie, gekoppeld aan een alcoholprobleem. “Op het moment van het ongeval had hij vier Omers gedronken. Zijn wagen stond in de garage en dus nam hij die middag een andere. Maar die was niet verzekerd. De man krijgt sinds het ongeval zijn leven maar moeilijk weer op de rails. Geef hem zeker een reprimande, maar niet nog een klop extra naar beneden.”

De politierechter stoorde zich aan het gedrag van de man. “U reed op een weg die u niet kende. Een weg die niet breed is bovendien. En toch rijdt u er 90 kilometer per uur? En u vlamt dan gewoon over dat kruispunt”, klonk het.

Pakkans te klein

De twee zonen van Rosa waren aanwezig in de rechtbank. Zij hopen op een strenge straf voor de doodrijder van hun moeder. “Alcohol in het verkeer blijft maar aanvaard worden”, reageerde zoon Hans na afloop.

“Dat gaat er bij mij echt niet in. De pakkans is veel te klein. Mensen die drinken en achter het stuur kruipen, hebben zelfs geen schrik om tegen de lamp te lopen. Ik hoop dat in deze kwestie een duidelijk signaal gegeven wordt. Want als zelfs iemand die onder invloed een dodelijk ongeval veroorzaakt er goedkoop vanaf komt, zijn we wel heel ver van huis.”

De politierechter spreekt zich op 13 oktober over de zaak uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen