Direct naar artikelinhoud
Video

Gerard Piqué kan tranen niet bedwingen wanneer hij het over situatie in Barcelona heeft

Gisteren zijn miljoenen Catalanen naar de stembus gegaan om over hun onafhankelijkheid te stemmen, waaronder Gerard Piqué. "Ik heb al gestemd. Samen zijn we onstuitbaar om de democratie te verdedigen", aldus de Barça-verdediger in het Catalaans voor de wedstrijd.

Twitter bericht wordt geladen...

"Het was een hele moeilijke wedstrijd, de slechtste ervaring uit mijn carrière", zei een zwaar geëmotioneerde Piqué na de match. "We hebben onder Franco lang niet kunnen stemmen in dit land, dus moeten we het stemrecht verdedigen. Ik voel me Catalaan, en vandaag ben ik trotser dan ooit op de Catalanen."


Piqué zei verder dat zijn Catalaanse sympathieën wel degelijk te combineren zijn met het voetballen voor de Spaanse nationale ploeg. "Volgens mij kan ik gewoon doorgaan. Ik denk dat er velen in de selectie totaal niet akkoord zijn met wat er vandaag gebeurt, maar als de bondscoach of iemand anders een probleem met mij heeft, heb ik er geen moeite mee een stap opzij te zetten."

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Rafael Nadal "bezorgd en triest"

De incidenten van gisteren rond het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid hebben ook op de Spaanse toptennisser Rafael Nadal een diepe indruk nagelaten. "Mijn hart heeft de hele dag gebloed", verklaarde de nummer één van de wereld vanuit Peking waar hij momenteel een toernooi afwerkt. "Ik heb zin om te wenen als ik zie dat een land, waar we geleerd hebben om samen te leven, zich in zo'n situatie bevindt", zei Nadal. "Dit is een triest moment. Ik heb verschillende delen van mijn leven in Catalonië doorgebracht en het verrast en betreurt me dat een maatschappij zo kan radicaliseren."

Eerder deze maand sprak Nadal, die afkomstig is van Mallorca, zijn hoop uit dat Catalonië zijn separatisme zou laten vallen. "Ik kan me geen Spanje zonder Catalonië inbeelden. Samen zijn we sterker dan alleen. Spanje is beter met Catalonië, en Catalonië beter met Spanje."

Ook Rafael Nadal "bezorgd en triest"
Beeld getty