© Photo News

Defecte ‘e-gates’ op Brussels Airport zorgen zelfs voor vechtpartijen

Goed twee jaar na de ­introductie van de ­automatische paspoort-controles op Brussels Airport, zijn de zogeheten ‘e-gates’ nog steeds verre van feilloos.

jfs

“Op drukke momenten haperen ze al te vaak en ontstaan ellenlange files”, klagen reizigers én agenten. “Frustraties leiden nu ook tot ruzie en zelfs vechtpartijen.”

De eerste ‘e-gates’ – kostprijs: 2 miljoen euro – werden in juli 2015 in gebruik genomen op de luchthaven van Zaventem, voor reizigers die aankomen uit of vertrekken naar niet-Schengen­landen. Vorig jaar lagen ze alles samen acht weken stil, en de afgelopen maanden waren er ook meer dan eens problemen. Net als afgelopen zondag, toen alle negen poortjes uitvielen, met grote files tot gevolg.

Luchthavenagenten zijn het beu. “Dan moet íédereen langs de bemande posten passeren. De agenten hebben dan dubbel zoveel werk. En bij sommige wachtende passagiers koken de potjes dan over. Ruzie en zelfs vechtpartijen: we zien het allemaal gebeuren.”

Voor politievakbond VSOA is de maat vol. “Het is onaanvaardbaar dat die poortjes nog altijd niet goed werken”, zegt woordvoerder Vincent Houssin. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat de ‘e-gates’ bovenaan het lijstje met aandachtspunten staan. “De fabrikant en leverancier zijn al gesommeerd geweest”, klinkt het. “We gaan hier niet losjes over en volgen dit kort op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER