Hoe koop je e-books?

. © Tinatin1 (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

Wie graag leest, vindt in e-books een gemakkelijk alternatief voor de klassieke paperbacks en hardcovers. Je kunt digitale boeken afzonderlijk kopen, maar je kunt ook opteren voor een abonnementsformule.

Papieren boeken zullen wellicht nooit helemaal verdwijnen. Maar een belangrijke troef van e-books is hun gebruiksvriendelijkheid: je hoeft geen kilo’s aan literatuur meer mee te sleuren, je neemt simpelweg een e-reader mee, waarin al je digitale boeken zitten opgeslagen.

In tegenstelling tot gewone tablets zijn e-readers uitgerust met een speciaal scherm, dat zorgt voor een aangenamere leeservaring. Het glanst of reflecteert niet, en door het beperkte tegenlicht en het betere contrast heb je minder last van vermoeide ogen.

Vaak beschikken e-readers over enkele leuke functionaliteiten. Zo kun je een ezelsoor aanbrengen voor de volgende leesbeurt en kun je het lettertype aanpassen. Bovendien gaat de batterij van zo’n toestel veel langer mee dan die van een tablet, soms zelfs wekenlang. Een e-reader is ook licht: meestal weegt die tussen 150 en 300 gram. Je vindt zo’n apparaat al voor 50 euro, maar de prijs kan oplopen tot 300 euro voor een topmodel.

In de meeste onlineboekhandels kun je vandaag niet alleen terecht voor traditionele paperbacks en hardcovers, maar ook voor een ruim aanbod aan e-books. Bij een grote speler als bol.com vind je maar liefst 2,7 miljoen digitale boeken in verschillende talen. Het Nederlandstalige gamma is beperkt tot 42.000 stuks, wat ons nog altijd behoorlijk lijkt. Uit onze steekproef blijkt bovendien dat e-books veel goedkoper zijn dan hun papieren variant.

Paperback E-book
Oorsprong (Dan Brown) 24,99 euro 17,99 euro
Getting things done (David Allen) 24,95 euro 14,99 euro
Leven zonder filter (Fleur van Groningen) 19,99 euro 4,99 euro
Inspirerend coachen (Jef Clement) 24,99 euro 19,99 euro
Schone slaapsters (Stephen King) 25 euro 4,99 euro

Neem ook eens een kijkje bij Google Books. Daar kun je e-books vooraf inkijken. Hier en daar ontbreekt een pagina in de previews, maar ze laten je toch uitgebreid kennismaken met de inhoud. Je kunt er overigens ook terecht voor Nederlandstalig werk. Bevalt een boek je, dan kun je het rechtstreeks aanschaffen via de rode knop. Je wordt dan doorgeschakeld naar de boekenafdeling van Google Play. De e-books die je in die winkel koopt, kun je lezen op de meeste apparaten.

Alternatieven

E-books kun je ook kopen op e-Boek.org, in de onlineboekenwinkels Proxis.com en eci.be, of op de website van Kobo.com, een fabrikant van e-readers. Al die websites hebben een mooi aanbod, waaronder ook veel Nederlandstalige werken. Opvallend is dat de prijzen van onze steekproef overal dezelfde zijn. Enkel Inspirerend coachen van Jef Clement konden we via Google Play op de kop tikken voor 13,99 euro, in plaats van 19,99 euro.

Een andere bekende speler is eBooks.com. Op die website tref je meer dan 1,3 miljoen Engelstalige werken aan, onderverdeeld in overzichtelijke categorieën. De prijzen zijn doorgaans wel net iets hoger dan bij de concurrentie.

Op het internet vind je ook heel wat gratis boeken. Die zijn vaak beschikbaar als e-book, maar ook in andere formaten, zoals pdf. Niet zelden zijn ze ook gewoon online te lezen. Kijk bijvoorbeeld eens in de databanken van Project Gutenberg, The Online Books Page, Bartleby en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Je kan die in principe ook in één moeite doorzoeken via de Digital Book Index, maar die website haperde bij ons bezoek af en toe.

Abonnementsformule

In een wereld met Netflix en Spotify is het niet verwonderlijk dat er ook abonnementsformules voor e-books bestaan. De e-readerfabrikant Kobo en bol.com hebben de handen in elkaar geslagen. Dat resulteerde in Kobo Plus. Die formule geeft je permanent toegang tot meer dan 190.000 e-books, waarvan bijna 20.000 Nederlandstalige en 96.000 Engelstalige. De eerste dertig dagen zijn gratis, daarna betaal je maandelijks 9,99 euro.

Het aanbod van Kobo Plus is onderverdeeld in verschillende categorieën. Fictie en literatuur en non-fictie zijn de hoofdmoot, maar je vindt er ook tienduizenden detectiveverhalen en thrillers, sciencefictionwerken, kinderboeken en biografieën terug. Er is eveneens een rubriek business en financiën, met ruim 5300 e-books. Weet wel dat die enkel op een e-reader van het merk Kobo kunnen worden gelezen, of eventueel op je iOS- en Android-toestel via een gratis app.

Alternatieven voor Kobo Plus zijn Bliyoo van het Nederlandse Bruna, Bookmate en Scribd. Die hanteren vergelijkbare tarieven (9,95 euro, 10,99 euro en 8,99 dollar per maand). Je kunt ze eveneens een maand gratis uitproberen. Het aanbod kun je doorzoeken op de website. Op Bliyoo en Bookmate staan ook heel wat Nederlandstalige werken. Een belangrijk voordeel ten opzichte van Kobo Plus is dat ze op verschillende e-readers en andere toestellen kunnen worden gelezen.

Voor jou gekozen

Een originele abonnementsformule troffen we aan bij Bookchoice : voor 3,99 euro per maand krijg je hier maandelijks een selectie van acht Nederlandstalige e-books voorgeschoteld. Eenmaal gedownload blijven ze van jou. Je kunt ze lezen op eender welk apparaat, en een extra troef is dat je ze kunt beluisteren als audioboek. Dat kan weliswaar niet op je e-reader, maar wel op een iOS- of Android-toestel met een speciale app.

Wil je op de hoogte blijven van de vakliteratuur in je sector, maar heb je geen tijd om die te lezen? GetAbstract helpt je met samenvattingen van meer dan 15.000 non-fictieboeken. Elke synthese bevat een beoordeling, de belangrijkste elementen van het boek, een overzicht, relevante quotes en een biografie van de auteur. Het geheel neem je door in minder dan tien minuten. Je kunt de samenvatting downloaden als pdf, e-book of audiobestand.

Je kunt GetAbstract gedurende 24 uur gratis uittesten. Daarna betaal je minstens 4,95 euro per maand. Wil je toegang tot het volledige aanbod, dan betaal je maandelijks 24,95 euro. Het continu aangevulde aanbod – soms wordt het zelf meermaals per dag vernieuwd – bekijk je via Summaries. Er zijn diverse categorieën, en je kunt filteren op verschillende talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Russisch en Chinees. Vind je een bepaalde uitgave niet terug, dan kun je via Wish List een suggestie doen.

Gewoonweg in de bib

Meer dan tweehonderd openbare bibliotheken in Vlaanderen bundelden hun digitale aanbod onder de naam ‘E-boeken in de Bib’. Dat project werd helaas stopgezet. De meeste lokale bibliotheken hebben een eigen aanbod aan e-books voor hun leden. Je kunt die enkel ontlenen op een e-reader van de bibliotheek, en dus niet op je eigen toestel. Via Bibliotheek.be kun je de volledige catalogus doorzoeken en vervolgens filteren op jouw gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content