De bezoekerscijfers van de boekenbeurs vallen tegen. Deze succesauteurs weten wat de oorzaak is. “Waarom moeten mensen betalen om gewoon een boek te kopen?”

© BELGA

Vlaamse ­succesauteurs morren over de toegangsprijs van de Boekenbeurs. Volgens hen is dit zelfs een van de oorzaken van de dalende bezoekersaantallen. “Vroeger ­betaalde je de prijs van een ijsje. Misschien moeten ze dat opnieuw ­invoeren.”

lotte debrouwere

“Ze moeten stoppen met 10 euro inkom te vragen. Dat zijn gewoon inkomsten om een aantal ambtenaren het hele jaar bezig te houden.” Dixit een felle Pieter Aspe. De succesauteur, met meer dan anderhalf miljoen verkochte boeken in Vlaanderen en Nederland, hekelt de organisatoren. “Die denken nog altijd: We gaan die koeien nog een beetje melken en nog wat meer geld vragen. Dan moet je niet verwonderd zijn dat het aantal bezoekers niet meer stijgt.”

LEES OOK. Boek.be vindt kritiek van acteur Pieter Aspe op ticketprijs Boekenbeurs “héél kort door de bocht”

Dat aantal bezoekers lag zondagavond op 91.000 mensen, na acht dagen Boekenbeurs. Vorig jaar waren er dat nog 100.000, in 2015 102.000. “Op zich zitten we wel op koers”, zegt Greet Spaepen, woordvoerster van boek.be, dat de Boekenbeurs organiseert.

Signeersessies en een bonnenboekje

Toch vindt ook Kiekeboe-stripauteur Merho, die al bijna veertig jaar op de Boekenbeurs signeert, dat de prijs veel lager moet liggen. “Veel mensen blijven weg door die prijs. Het entreegeld gaat met de jaren steeds meer de hoogte in. Ben je met een gezin met twee kinderen ouder dan twaalf, dan ben je al 40 euro kwijt, alleen om binnen te geraken. Dan is de parking nog niet inbegrepen. Vraag desnoods één of twee euro, dat is nog schappelijk.”

Marnix Peeters beaamt dat. “Zorg er ten minste voor dat bezoekers dat toegangsticket krijgen terugbetaald als ze bijvoorbeeld voor 100 euro of meer boeken kopen. Via bol.com kan je ook alles krijgen. Uiteindelijk is het een grote boekenwinkel, niets meer dan dat. Een boekenwinkel met als enig voordeel dat je af en toe een kleverig blokje vieze voorverpakte smeltkaas krijgt. En een blik op Pascale Naessens, maar ik weet niet of iedereen daar nu zo gelukkig van wordt. ” Aspe: “Waarom moeten mensen betalen om gewoon een boek te kopen?”

Volgens Spaepen krijgen bezoekers wel degelijk iets terug. “Veel signeersessies, een overzicht van 90.000 titels die je nergens anders vindt en een bonnenboekje waar allerlei verrassingen instaan, zoals een rugzakje voor kinderen, een gratis tijdschrift, een kleurboekje of een verminderde prijs voor een tentoonstelling van Europalia.”

Merho denkt met enige weemoed terug aan de tijd dat je nog vijf frank moest betalen om binnen te geraken. “Vijf frank: dat was toen de prijs van een ijsje. Dat waren de gouden tijden dat de Boekenbeurs nog in de Antwerpse stadsfeestzaal plaatsvond. Daar is nu geen plaats meer, maar het had zijn charmes. Dan zat Willy Vandersteen keurig in pak en das te signeren met een gouden vulpen. Misschien moeten ze opnieuw de prijs van een ijsje vragen.”

De Boekenbeurs sluit nu voor drie dagen. Donderdag 9 november gaan de deuren weer open – als u tien euro betaalt, tenminste.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen