© BELGAIMAGE

Dé oplossing tegen een pijnlijke bevalling: een echo vlak voor de geboorte

Vrouwen ervaren vaak onnodig veel pijn bij de bevalling. Nieuw Gronings onderzoek naar het effect van echo’s tijdens de bevalling biedt hoop. Dat schrijft het Nederlandse dagblad De Limburger maandag.

Omdat voor de bevalling moeilijk vast te stellen is of het hoofdje wel door het bekken past, leiden veel bevallingen tot pijn en verwondingen of tot een spoedkeizersnede. Gynaecologen van het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) denken de oplossing te hebben gevonden: een eenvoudige echo van het babyhoofdje bij 10 centimeter ontsluiting.

Flexibel

Al jaren zoeken gynaecologen naar een manier om te voorspellen of het kinderhoofd niet te groot is, om moeder én kind te sparen. Maar tijdens de zwangerschap blijken beeldvormende technieken als echo en mri geen goede graadmeters.

„De grootte van het hoofdje en het bekken zeggen in die fase nog niets over hoe de bevalling verloopt”, zegt gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG.

„Het hoofdje is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar heen kunnen schuiven, en ook het bekken is verweekt, waardoor het soepeler is. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kun je een echte goede voorspelling doen”, stelt Eijsink.

Een echo tijdens de bevalling kan de oplossing zijn, blijkt uit onderzoek naar een groep van 250 barende vrouwen.

Echoapparaat

Tijdens het persen zet de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van het schaambeen van de moeder ten opzichte van het hoofdje van de baby.

Blijft die hoek te scherp tijdens het persen, dan kan dat een aanwijzing zijn dat het geen zin heeft om de baby er met een vacuümpomp uit te halen en dus sneller te kiezen voor een keizersnede.

Jaarlijks eindigen 15.000 bevallingen in ons land in een spoedkeizersnede. In veel andere gevallen verloopt de bevalling wel natuurlijk, maar veroorzaakt die zware pijn en veel klachten na afloop.

„Vrouwen verliezen urine of kunnen hun ontlasting niet ophouden, of ervaren pijn bij het vrijen”, zegt gynaecoloog Alec Malmberg. „De focus in de geboortezorg ligt primair op de geboorte van een gezond kind, maar ook de langetermijneffecten op de moeder zijn relevant”, zegt Malmberg. „Als we eerder weten dat een natuurlijke bevalling onmogelijk is, kunnen we kind én moeder sparen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer