Van Overtveldt wil investeringssteun Audi schrappen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de fiscale investeringsaftrek voor de Duitse autoproducent Audi schrappen. Het is die subsidie die Audi mee over de streep getrokken heeft om in Vorst bij Brussel een elektrische auto te produceren.
Invision2012

Begin dit jaar had Audi bekendgemaakt dat het vanaf 2018 de nieuwe elektrische SUV zal produceren in de fabriek in Vorst. Dat verzekert de 2.600 werknemers van Audi Vorst van werkzekerheid nadat eerder beslist was om het kleine model A1 vanaf 2018 te produceren in Spanje.

Niet enkel de toekomst van Audi Vorst was daarmee verzekerd, ook de ontwikkeling van veelbelovende technologie inzake elektrische auto's zou zo naar ons land komen.

Eén van de factoren bij die beslissing was de steun van 130 miljoen euro die de regeringen in ons land op tafel zouden leggen. Daarvan kwam 69 miljoen euro van de federale regering. Het ging om een jaarlijks belastingvoordeel voor het opstarten van hoogtechnologische activiteiten.

Het is die federale fiscale investeringsaftrek die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA, foto in tekst) nu zou willen schrappen. Dat staat in een onderhandelingsnota van Van Overtveldt waarop onze Wetstraatredactie de hand kon leggen.

Het afschaffen van die belasting zou het mee mogelijk moeten maken om de plannen voor een lagere vennootschapsbelasting door Van Overtveldt te financieren. Eerder had Van Overtveldt overwogen om dat te doen via een meerwaardebelasting voor wie zijn bedrijf verkoopt en het optrekken van de roerende voorheffing op dividenden. Die plannen zijn evenwel geschrapt. Mogelijk zou de investeringsaftrek ook tot bezwaren van de Europese Commissie kunnen leiden, maar daarover is er in de regering naar verluidt geen eensgezindheid.

Investeringsaftrek haalde nieuw model naar Vorst

Bij Audi Vorst is men officieel nog niet op de hoogte van het schrappen van de investeringsaftrek. 

Wel geeft Audi aan dat die investeringsaftrek net één van de redenen was waarom de productie van het model voor een elektrische SUV aan Vorst is toegewezen.

Er waren echter ook andere factoren, zoals de indexsprong, een goedkopere regeling voor nacht- en ploegenwerk, een algemene loonlastenverlaging en opleidingssteun.

Minister Van Overtveldt laat intussen weten dat Audi na de hervorming van de venootschapsbelasting geen financieel verlies zal leiden. Het geschrapte voordeel zou elders gecompenseerd worden.

Meest gelezen