Videospeler inladen...

Belgische tieners opvallend vaak aan de antidepressiva

Vorig jaar slikten 17.600 Belgische tienersĀ tussen de 11 en 20 jaar antidepressiva. Vooral bij kinderen van 11 tot 15 is erĀ een grote toename in gebruik. Zo was er vorig jaar een stijging van 8,4 procentĀ tegenover 2012. Jongeren ondervinden dan ook almaar meer druk op verschillendeĀ terreinen, zeggen kinderpsychiaters.

ā€œDie cijfers zijn echt onrustwekkendā€, zegtĀ kinderpsychiater Lieve Swinnen.Ā  JongerenĀ en kinderen staan almaar meer onder druk. Het gevolg daarvan is dat er ookĀ steeds meer kinderen met psychische problemen zijn."

Volgens Swinnen is er ā€œdeĀ druk op school, de verwachtingen naar kinderen en jongeren toe om het zo goedĀ mogelijk te doen, een diploma behalen is heel erg belangrijk geworden. Maar erĀ is ook druk om erbij te horen. Dat uit zich vooral op de sociale media, geliket worden, goed genoeg zijn. En er is de druk die voortkomt uit veranderingen zoalsĀ echtscheidingen of nieuw samengestelde gezinnenā€.

ā€œNiet te snel medicaliserenā€

Kinderen en jongeren hebben zorg nodig. MaarĀ toch is te snel naar antidepressiva grijpen geen goede zaak, vinden veelĀ kinderpsychiaters. ā€œWe moeten alert zijn voor het welbevinden van kinderen en jongeren, maar we mogen de problemen niet te snel medicaliserenā€, vindt Lieve Swinnen. Ā Ook moet er ingezet worden op veel meer psychologische zorg en ondersteuning.

Maar 1 op de 4 kinderen die antidepressivaĀ gebruiken, krijgen ook therapie. ā€œDat kan natuurlijk nietā€, vervolgt Swinnen. ā€œDeĀ eerste behandeling bij kinderen met depressie is therapie, dus praten met dezeĀ kinderen, werken met het kind en met de omgeving.Ā  Pas in tweede instantie komt het voorschrijven van antidepressiva.ā€

Er wordt al langer geprobeerd omĀ therapie toegankelijker te maken door te ijveren voor een terugbetaling van dieĀ therapie.Ā  ā€œDat is dringend nodigā€, besluit Swinnen. ā€œWe investeren heel veel inĀ het optimaliseren van het gebit van kinderen en jongeren. Maar laten we ookĀ even veel terugbetaling geven voor kinderen met psychische problemen.ā€Ā 

Meest gelezen