Nieuwe Antwerpse “Burgerlijst” wil burger echt mee laten beslissen

© Kioni Papadopoulos

Antwerpen krijgt er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een opvallende nieuwkomer bij. “Burgerlijst” is een initiatief van enkele tientallen Antwerpenaars die voor een volledig participatief consensusbeleid willen gaan en dus een kieslijst zonder programma willen indienen. Iedereen mag zich kandidaat stellen en alle kandidaten samen zullen beslissen wie op welke plaats komt te staan.

De Burgerlijst wil naar eigen zeggen op lokaal niveau een alternatief uitwerken voor het partijenstelsel. “We voelen ons niet vertegenwoordigd door de huidige partijen: niet op ideologisch vlak, maar vooral niet inzake de manier van besturen”, zegt Riynto Simanjuntak, een van de initiatiefnemers. “Partijen zijn overtuigd van hun eigen gelijk, durven fouten niet toegeven en vinden alles wat iemand van een andere partij voorstelt sowieso verkeerd. De gemeenteraad is een politiek circus geworden.”

Het nieuwe project spiegelt zich aan populaire Antwerpse burgerbewegingen zoals stRaten-generaal en Critical Mass Bike Ride, die weliswaar rond heel specifieke thema’s werken. “De Antwerpenaar is klaar om zaken zelf in handen te nemen die de politiek momenteel niet goed aanpakt”, klinkt het. Ook het burgerplatform dat in Barcelona mee bestuurt, is een voorbeeld. “Maar wij gaan nog iets verder, want we gaan echt zonder programmapunten naar de verkiezingen”, zegt mede-oprichter Thomas Goorden. Samenwerken - na de verkiezingen - met andere gemeenteraadsleden ziet de Burgerlijst wel zitten, een coalitie met partijen die aan hun programma’s vasthouden niet.

Kandidaten kunnen zich melden op www.burgerlijst.be. Ze zullen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens expliciet moeten onderschrijven en een “democratische eed” afleggen. “Kandidaten mogen interessevelden hebben, maar zullen hun eigen mening niet verkondigen”, stelt Goorden. “Ze moeten vooral goed kunnen luisteren naar wat er leeft in Antwerpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen