© Dirk Van de Velde

Vakbondsbetoging in Brussel: hier ondervindt u hinder in Antwerpen

De betoging van ACOD en ACV-OD tegen de pensioenhervorming in Brussel heeft ook gevolgen voor de dienstverlening van de stad. Van het totale Antwerpse stadspersoneel staakt 12,38%. Hier een overzicht.

inke

LEES OOK. Pensioenbetoging van start in Brussel, grote hinder bij De Lijn Antwerpen

Openbaar vervoer

In de stad Antwerpen is maar één op de twee bussen uitgereden. Bij de trams is zeven op de tien aan het rijden.

Stadsloketten

Alle stadsloketten zijn geopend. De dienstverlening is op alle locaties gegarandeerd.

Antwerpenaars kunnen steeds gebruikmaken van het e-loket op de website voor de aanvraag van documenten: www.antwerpen.be/e-loket. De stadsloketten werken op afspraak. Afspraken kunnen geboekt worden op www.antwerpen.be/afspraak of via het nummer 03 221 1333.

Stedelijk contactcenter en bezoekerscentrum

De sluikstortlijn, biblijn, afsprakenlijn, grofvuillijn, infolijn en het OCMW Informatiepunt zijn bereikbaar.

Het bezoekerscentrum, zowel op de Grote Markt als in het station Antwerpen-Centraal, kent geen problemen.

Huisvuilophaling en containerparken

De huisvuilophaling van afgelopen nacht en dinsdag is sterk vertraagd als gevolg van de vakbondsactie. Concreet gaat het momenteel om het buitenstaande huisvuil in de binnenstad (binnen de Leien), Luchtbal, Deurne-Noord, Berchem en een stuk van Merksem.

In de nacht van maandag op dinsdag werd er uitzonderlijk niet-selectief ingezameld in de binnenstad om te vermijden dat het afval te lang blijft liggen, uiteen waait, extra afval en ongedierte aantrekt en uiteindelijk een gevaar voor de volksgezondheid betekent.

Vandaag, dinsdag, wordt er wel selectief opgehaald. Hierdoor blijft op sommige plaatsen het afval wel langer staan. De stad vraagt haar inwoners om recycleerbare fracties (papier en karton en pmd) indien mogelijk opnieuw binnen te nemen als deze niet zijn opgehaald.

Ook bij de veegdienst zijn niet alle medewerkers aanwezig. De meest vuilgevoelige locaties worden prioritair proper gemaakt. Het ledigen van de sorteerstraatjes op het hele stedelijke grondgebied verloopt normaal. Ook de afspraken die werden gemaakt voor grofvuilophaling-aan-huis gaan door.

Alle containerparken zijn vandaag gesloten. Woensdag zijn ze weer geopend volgens de normale uren.

Bibliotheken, cultuurcentra en jeugddiensten

De Antwerpse bibliotheken zijn open behalve Bib Couwelaer, Bib Arena, Bib Bist, Uithuis en Bib Viswater. Deze zijn gesloten wegens vakbondsactie. Bib Sint Andries is op dinsdag steeds gesloten.

De Antwerpse cultuurcentra ondervinden geen hinder van de betoging. Op dinsdag heeft Gravenhof geen baliewerking.

De stedelijke jeugddiensten ondervinden geen hinder van de betoging.

Stedelijke musea en erfgoedinstellingen

Alle stedelijke musea zijn open behalve Het Rubenshuis en het Letterhuis. De Leeszaal van het Letterenhuis is wel open. Het Middelheimmuseum is gedeeltelijk open voor publiek.

Het Vleeshuis is steeds gesloten op dinsdag. De leeszalen zijn geopend volgens de normale dienstverlening en ondervinden geen hinder door de betoging.

Zwembaden

Zwembad Arena en zwembad Ieperman zijn gesloten. Zwembad Sorghvliedt zal sluiten vanaf 15 uur. Zwembad de Schinde en Park van Merksem zijn vandaag enkel toegankelijk voor clubs.

Zwembaden Groenenhoek, Plantin Moretus, August Leyweg en Wezenberg zijn open.

AG Stedelijk Onderwijs

Bij Stedelijk Onderwijs zijn de meeste scholen gewoon open. In 17 vestigingen van het basisonderwijs wordt echter geen les gegeven en is er in opvang voor de leerlingen voorzien op de school zelf of in een naburige school. Alle ouders werden op voorhand per brief op de hoogte gebracht.

Ook in het volwassenenonderwijs staken dinsdag enkele personeelsleden. Cursisten werden op tijd verwittigd. In alle andere scholen van het Stedelijk Onderwijs en bij het stedelijk CLB is er geen hinder door de staking.

Kinderopvang (stedelijke opvanglocaties)

Van de 22 locaties voor stedelijke kinderopvang zijn er twaalf open of gedeeltelijk open (dus niet voor alle leefgroepen) en tien gesloten. De ouders werden van tevoren verwittigd.

OCMW

Alle OCMW-diensten en sociale centra zijn open volgens de normale openingsuren. Het Maagdenhuismuseum heeft op dinsdag zijn vaste sluitingsdag.

Zorgbedrijf Antwerpen

In de woonzorgcentra, de centra voor jeugdzorg en voor de zorgbehoevende klanten van de thuisdiensten van Zorgbedrijf Antwerpen is de dienstverlening gegarandeerd. De dienstencentra zijn gewoon open.

Scheepvaart

De nationale betoging lijkt weinig tot geen gevolgen te hebben voor de scheepvaart op Antwerpen. Dat meldt de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV). De scheepvaart is afhankelijk van heel wat personeel in de ‘nautische keten’, de aaneenschakeling van maritieme taken rond de opvaart, vrachtbehandeling en afvaart van schepen.

“Door afwezigheid van een handvol medewerkers van het Havenbedrijf Antwerpen zijn de Kallosluis en Boudewijnsluis tijdens de dagshift niet beschikbaar”, meldt ASV. “Het effect op de keten lijkt tot hiertoe bijzonder klein. De ploegen van de doksleepdiensten van het Havenbedrijf zijn voltallig.”

Ook bij de verkeerscentrales van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust ontbreken er volgens ASV een aantal medewerkers, maar is dat “zonder merkbaar effect op de scheepsbewegingen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER