© Mia Uydens

Leerkracht 10 jaar na feiten verdacht van aanranding leerlinge

Een ex-leraar van de Talentenschool in Turnhout wordt verdacht van aanranding van de eerbaarheid van een min 16-jarige scholier van de school. De vermeende feiten dateren al van 2006 en 2007, maar de jonge vrouw, die ondertussen 26 is, legde pas in 2016 klacht neer. De school, die de leerkracht al in 2015 naar aanleiding van een andere klacht schorste, stuurt vandaag een brief

naar ouders en leerkrachten.

Marc Helsen, Ivo Meulemans

De strafrechter in Turnhout beval gisteren in een tussenvonnis en maatschappelijk onderzoek naar de handel en wandel van leerkracht B.V. (39) uit Beerse. Als de rechter daar eenmaal kennis van heeft genomen, wordt de zaak verder behandeld in het voorjaar. ‘Aanranding van de eerbaarheid, zonder geweld of bedreiging, met de verzwarende omstandigheid dat het om een gezagsdrager gaat’, zo luidt de officiële aanklacht.

Klacht 10 jaar na vermeende feiten

Het vermeende slachtoffer, een in Nederland geboren vrouw die nu in Turnhout woont, zou tussen begin augustus 2006 en oktober 2007 een relatie hebben gehad met haar leerkracht B.V. In haar klacht, die ze uiteindelijk op 13 juni 2016 neerlegde, beweert de jonge vrouw ook dat ze destijds zwanger geraakte van de leerkracht.

“Mijn cliënte, die nog steeds studeert, contacteerde mij pas nadat het proces was begonnen, zodat ik nog niet de tijd heb gehad om mij burgerlijke partij te stellen”, zegt haar advocaat, meester Ronny Ceusters. “Ik heb dus wel haar klacht al gelezen, maar nog niet het strafdossier.”

De directeur van de Talentenschool, Stef Jacobs, is op de hoogte van de controverse rond zijn voormalige leerkracht geschiedenis en talen (Nederlands, Frans, Engels). In november 2015 stapte een andere familie immers al naar de politie met een klacht over grensoverschrijdend gedrag van de leerkracht aan het adres van hun dochter, een meisje uit de Noorderkempen. Deze feiten dateren van de periode tussen april 2015 en november 2015, het meisje was toen 14 jaar. Op dat moment zette de schooldirectie de leraar meteen op non-actief. Maar het parket seponeerde het dossier begin dit jaar omdat het geen strafbare feiten zag.

“Liefdesverklaringen”

De ouders hebben het daar moeilijk mee. “Hij schreef haar gedichten: ‘Er is iets aan het groeien tussen ons’. Het zijn pure liefdesverklaringen. Hij stelde voor met haar naar de boekenbeurs te gaan en vroeg of ze niet naar hem thuis kwam, zodat hij een concertje kon spelen. Hij heeft ook foto’s - geen naaktfoto’s - doorgestuurd. Hij fietste meermaals een flink stuk met haar mee naar huis en maakte dan rechtsomkeer. Naast alle chatberichten en berichten op Facebook hebben we hier 300 bladzijden met mails van hem aan onze dochter.”

De ouders maken zich zorgen. “Heeft hij nog andere slachtoffers gemaakt? Heeft hij nog leerlingen lastiggevallen? Sinds onze klacht, volgt onze dochter een begeleiding bij het centrum voor algemeen welzijnswerk.”

Ontslag genomen

Directeur Stef Jacobs van de Talentenschool verstuurt vandaag een brief naar ouders, leerlingen die van B.V. les hebben gehad en collega’s. “Daar staat in dat we de zaak veroordelen, maar ook hoe onze school direct actie heeft ondernomen na die eerste klacht. Ouders die vragen hebben, kunnen bij ons terecht. Mochten er ouders of (ex-)leerlingen op de hoogte zijn van gelijkaardige problemen, dan vragen we hen dat te melden. We houden ook twee personeelsvergaderingen. Hulporganisaties als het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en het Jongeren Advies Centrum zijn ingelicht.”

Stef Jacobs omschrijft de ex-leraar als iemand die dicht bij de leerlingen stond. “Maar we namen de klacht van dat andere meisje in november 2015 meteen ernstig en schorsten de leraar. Nu er die bijkomende klacht is, brengen we de ouders op de hoogte.”

B.V. nam zelf ontslag, enkele dagen voor de aanvang van zijn proces op 21 november 2017. Meester Len Augustyns, de advocaat van de leraar, houdt het op “geen commentaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer