Federale wegpolitie koopt 121 op maat gebouwde voertuigen en die kosten maar liefst 76.000 euro per stuk

De Federale wegpolitie heeft 121 nieuwe auto’s en motoren gekocht die speciaal op maat gebouwd zijn. De bolides hebben een prijskaartje van samen 5,8 miljoen euro. Ze moeten de veiligheid, maar evengoed het comfort van de wegpolitie verhogen. De eerste wagen werd donderdag voorgesteld in Aalter.

adm

De federale wegpolitie kon in 2017 nieuwe voertuigen bestellen. In totaal werden 96 voertuigen besteld voor een budget van 4,2 miljoen. Nadien komen er nog eens 25 voertuigen bij. Hiermee maakt de wegpolitie een flinke inhaalbeweging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het wagenpark van de federale wegpolitie was dringend aan vervanging toe. “Zo’n wagen doet ongeveer 75.000 km per jaar, dus normaal moeten we die om de drie à vier jaar vervangen”, zegt hoofdcommissaris Ricour.

De kostprijs van één nieuwe wagen, inclusief politie-uitrusting: 76.000 euro.

© Photo News

Veiligheid en comfort

Gezien een agent bij de wegpolitie gemakkelijk acht uur per dag in zijn of haar dienstwagen zit, staan veiligheid en ergonomie voorop. Zo hebben die wagens in de koffer een kooi die moet vermijden dat de inhoud van de koffer op de achterbank terechtkomt in geval van een aanrijding. De nieuwe voertuigen hebben minder verblindende reflectoren en hun ledverlichting (signalisatie en zwaailichten) is een stuk krachtiger. De signalisatie op het dak van de voertuigen wordt voorzien van multi-color-leds. Die kunnen moeiteloos schakelen van kleur, wat leidt tot minder lampjes en dus minder gewicht. Dat komt dan weer de wegligging en de veiligheid ten goede.

Overigens zijn de wagens voorzien van krachtige benzinemotoren van 320 pk, om achtervolgingen moeiteloos in te kunnen zetten. Het interieur is van leder voorzien, dat zou duurzamer zijn dan stoffen zetels.

Ook motoren en andere auto’s

Naast de Volvo V 90 worden ook nog 54 motoren aangekocht en 28 andere wagens. “Die worden vanaf februari verdeeld onder de 26 verkeersposten in gans België.” Eind juni zouden alle voertuigen moeten geleverd en verdeeld zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen