Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Te moe om nog te rijden? Deze speekseltest kan ongevallen voorkomen

VerkeersveiligheidMet slaaptekort achter het stuur kruipen, het is bijna even gevaarlijk als rijden met een glaasje op.  Vermoeide bestuurders veroorzaken naar schatting ongeveer 10 tot 25 procent van de verkeersongevallen. Maar als het van Franse wetenschappers afhangt, daalt dit cijfer binnenkort dankzij een speekseltest die aantoont of je nog in staat bent veilig een voertuig te besturen. Dat melden de kranten van Het Mediahuis vandaag. 

20 reacties

  • Johan Vancaneghem

    6 jaar geleden
    Gino heeft gelijk, cortisol is een stresshormoon, wat dan weer zorgt voor andere hormonale onevenwichten. Ook veel mensen met suiker, verminderd zicht, beginnende Parkinson, in mindere mate gevaarlijk is bvb 'beginnende dementie' ,maar eens verder gevorderd, wel een probleem. Er rijdt vanalles op de baan, ook jongeren met een te hoge testosteronwaarde. Het is een jungle, en door trial en error en honderdduizenden doden, wat zeg ik, miljoenen op 70 jaar en alle landen later...
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Er zijn mensen met permanent te lage cortisol waarden zonder dat de oorzaak vermoeidheid is. Door een slechte werking van de bijnieren. En als het therapeutisch gebruikt wordt als ontstekingsremmer kan je best oververmoeid zijn en normale of hoge cortisol waarden hebben.
  • marc van de poel

    6 jaar geleden
    Iedereen weet dat als je te moe achter het stuur kruipt een (veel) groter gevaar op de weg dan iemand die 3 of 4 pintjes gedronken heeft. Als je in 't slaap valt achter je stuur, knal je tegen een boom. Na enkele pintjes zul je die boom nog makkelijk ontwijken. Die tests zijn een totaal overbodige poeha.
  • Patrick Najbart

    6 jaar geleden
    En dat wordt dan weer het volgende punt waar ze ons op willen pakken... Kassa!!!
  • Frans Dedokker

    6 jaar geleden
    Dus mensen die hard gewerkt hebben mogen niet meer naar huis rijden? We kunnen niet allemaal 8u uitrusten op kantoor hn