Bellot wil variabele maximumsnelheid op snelwegen: “50 kilometer per uur moet kunnen”

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot wil op onze snelwegen een systeem invoegen waarbij het mogelijk is om de maximaal toegelaten snelheid te laten aanpassen aan de omstandigheden van het verkeer.

lbo

“Als je ’s morgens in de spits richting Brussel rijdt, is het eigenlijk niet logisch dat je 120 kilometer per uur kan rijden”, legde de minister woensdagochtend uit op RTL. “Dat veroorzaakt ongevallen. Het is noodzakelijk om de maximaal toegestane snelheid te verlagen naar 90, 70 of zelfs 50 kilometer per uur als het verkeer druk is.”

© Photo News

Daarvoor zou er een systeem van dynamische snelheden nodig zijn op onze snelwegen, en daar wil Bellot nu aan werken. “Het huidige systeem, altijd een maximale snelheid van 120 kilometer per uur, is niet langer geschikt.

Het omgekeerde moet volgens Bellot dus ook kunnen: “Op sommige momenten, als er heel druk verkeer is en de auto’s dicht op elkaar volgen, is het aangewezen de snelheidslimiet lager te leggen. Maar er zijn ook stukken waar je ’s nachts bijvoorbeeld haast alleen rijdt op een lang recht stuk. Dan zou een verhoging naar 130 km per uur geen effect hebben op de veiligheid.”

Of dat laatste eventueel wordt toegepast, zal afhangen de gewesten, maar de gewestministers verzetten zich voorlopig tegen het optrekken van de snelheidslimiet naar 130 kilometer per uur op bepaalde trajecten (en in bepaalde periodes).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen