© rr

De Lijn neemt extra maatregelen om hinder trammen door vallende bladeren te voorkomen na incidenten in Antwerpen

De Lijn gaat de komende herfst de zones waar tramlijnen te maken krijgen met vallende bladeren van dichterbij opvolgen en meerdere keren preventief reinigen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Orry Van De Wauwer (CD&V). Aanleiding voor de vraag was het feit dat op 23 november vorig jaar in Antwerpen de tramverbindingen naar Linkeroever en Zwijndrecht urenlang werden geschrapt door vallende bladeren op de sporen.

“De oorzaak van dergelijke problemen is dat er op de sporen een isolerende laag wordt gevormd, waardoor het elektrisch contact tussen de wielen en de sporen vermindert. Hierdoor bestaat de kans dat een tram niet meer correct gedetecteerd wordt door het seinbeveiligingssysteem. Als gevolg hiervan grijpt het veiligheidssysteem in en houdt het voertuig tegen tot het ganse systeem gereset is”, aldus de minister.

Ondanks de extra maatregelen kunnen problemen als gevolg van vallende bladeren momenteel niet volledig worden uitgesloten. “Momenteel bestaat er immers geen exacte kennis over hoe snel zo’n isolerende laag ontstaat. Voor de lange termijn wordt samen met Siemens, die de spoorstroomkringen levert, de ontwikkeling van software onderzocht die de problemen met tramdetectie zal kunnen voorspellen”, aldus Weyts.

LEES OOK: Urenlang geen trams tussen binnenstad en Linkeroever door vallende bladeren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER