Moeder die tweeling wilde vermoorden krijgt strafvermindering

Het huis waar het drama zich afspeelde © rr

Het Antwerpse hof van beroep heeft Mireille Gram (51) uit Schoten een forse strafvermindering gegeven voor de moordpoging op haar 14-jarige tweelingdochters in september 2015. De vrouw heeft de gevangenis donderdagavond verlaten.

Wle

Het hof legde de vrouw donderdag vijf jaar cel op, waarvan vier jaar effectief. Het jaar met uitstel werd gekoppeld aan de voorwaarde dat ze zich verder psychiatrisch laat behandelen. In eerste aanleg had de erfgename van het Kipling-imperium veertien jaar effectief gekregen voor de dubbele moordpoging.

De feiten speelden zich af in september 2015 in de villa van Gram. Ze schreef vooraf afscheidsbrieven. De twee meisjes konden echter vluchten toen hun moeder hen probeerde om te brengen. Toen de politie even later ter plaatse kwam, liet de vrouw zich gewillig arresteren.

Uit onderzoek naar de feiten kwam boven dat de steenrijke Gram een luxueus, maar eenzaam en triest leven leidde. Tijdens haar jeugd werd ze door haar ouders achtergelaten in een instelling, omdat ze het te druk hadden met geld verdienen. Op 21-jarige leeftijd verloor ze haar moeder. Haar huwelijk liep uit een vechtscheiding. Na de geboorte van haar tweelingdochters belandde Gram in de psychiatrie, als gevolg van een postnatale depressie. In 2005 ondernam ze ook al een eerste zelfmoordpoging.

Mireille Gram heeft de gevangenis donderdagavond verlaten. 'Ze zal binnenkort thuis een oproeping krijgen om zich terug bij de gevangenis aan te bieden, want ze zal nog zeker een aantal maanden van haar straf moeten uitzitten', zegt haar advocaat.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be