Ook sociale onrust bij ING, vakbonden vrezen voor ontslagronde

Er is grote sociale onrust bij ING. De vakbonden houden rekening met een grondige herstructurering. Vanmorgen kregen ze tijdens een ondernemingsraad geen antwoord op hun vragen om meer uitleg.

Vandaag vond een gewone ondernemingsraad plaats bij ING Belgiƫ. Op de vergadering hebben de vakbonden uitleg gevraagd aan topman Rik Vandenberghe over het strategisch plan waar de bank aan werkt. Aanleiding van de vakbondseis zijn de geruchten in de pers dat er zal worden gesnoeid in het kantorennet en in het aantal kaderleden.

Volgens BBTK-secretaris Pia Desmet wou de directie het onderwerp niet op de agenda zetten en kon Vandenberghe niet ingaan op de vragen die hem werden gesteld. "Alle vakbondsafgevaardigden hebben daarop het overleg verlaten. Het sociaal overleg bij de bank is opgeschort tot het strategisch plan op tafel komt."

De vakbonden verwachten zich hoe dan ook aan een grote herstructurering. "Daar zijn we zeker van", aldus Desmet. Bij ING Belgiƫ werken 9.500 mensen. "Er worden heel veel kantoren gesloten. Andere kantoren worden gefusioneerd of gaan op in het netwerk van zelfstandigen. Het zou kunnen gaan over 2.000 tot 3.000 jobs."

De bonden bekijken nu wat hen te doen staat. "De situatie is onhoudbaar. Het personeel leest vanalles in de kranten, terwijl de CEO het vertikt zelfs maar een woordje uitleg te geven." In de sector werden eerder deze maand ontslagen aangekondigd bijĀ AXA en P&V.

Meest gelezen