Direct naar artikelinhoud
Sociale dumping

Doorbraak tegen sociale dumping: Poolse bouwvakker verdient binnenkort evenveel als Belgische

► Eurocommissaris Marianne Thyssen spreekt over 'een mijlpaal'.Beeld EPA

Een Pool die hier komt werken als bouwvakker zal vanaf 2020 hetzelfde loon krijgen als een Belg. Die belangrijke doorbraak tegen sociale dumping forceert eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) na twee jaar sleuren.

"Ik ben vandaag een heel gelukkige vrouw. 'Dat lukt haar nooit', was de teneur. Wel, nu is het zo ver en dat is een mijlpaal." Het belang voor de EU en vooral voor België kan inderdaad niet onderschat worden. Het vrij verkeer van personen heeft veel welvaart gebracht. Maar het heeft ook geleid tot sociale dumping.

Met onze hoge loonkosten vormt België de grootste aantrekkingspool voor goedkoop buitenlands werkvolk. In 2016 ging het om 214.000 mensen, van wie de helft in de bouw. Daar leidt het ook tot economische schade. 

Volgens de bouwsector gingen de jongste vijf jaar 20.000 Belgische jobs verloren. Detachering leidt al jarenlang tot grote spanningen in de EU. Landen als België, Frankrijk en Nederland voerden aan dat misbruiken anti-Europese gevoelens in de hand werken en onder andere aan de basis van de brexit lagen, maar de Oost-Europese landen wilden hun competitief voordeel niet zomaar afstaan.

Verder dan minimumloon

Wat verandert er nu door het akkoord dat Thyssen sloot met onderhandelaars van de Europese Raad en het Europees parlement? Gedetacheerde werknemers moeten vanaf de eerste dag van hun opdracht evenveel betaald worden als lokale werknemers die dezelfde job uitoefenen. 

"Dat gaat verder dan het minimumloon in een bepaalde sector. Ze moeten ook alle regelingen krijgen die een cao voorschrijft, zoals compensaties voor winterweer, premies, vakantiegeld, 13de maand, enzovoort", aldus Thyssen. En detachering wordt ook strikter in de tijd beperkt. Voortaan mag iemand nog 12 maanden aan een stuk een opdracht uitvoeren in het buitenland.