100.000 kraanvogels vliegen over onze hoofden: waar komen ze plots vandaan?

© Wim Dirckx

Létterlijk vroege vogels zijn het. Nog voor de sneeuw zaterdag goed en wel weggesmolten was, trokken al tienduizenden kraanvogels over ons land. Terug naar het Noorden, want voor hen is de winter voorbij. “Eén dag warmte. Meer hadden ze niet nodig om de lente-kriebels te doen opborrelen.”

CHRIS SNICK

Wie er boven zijn hoofd geen troep zag passeren, zal ze waarschijnlijk wel op Facebook of ­Instagram gezien hebben. Liefst 30.000 kraanvogels vlogen gisteren over ons land, zodat ze op veel foto’s belandden. “Ze komen van hun overwinterplaats in Spanje”, zegt specialist Gert Vandezande van Natuurpunt. “Het merendeel trok langs de provincie Luxemburg over ons land. Maar ook boven Gent, Brugge, Leuven of aan zee werden ze gespot. In Frankrijk zitten er nog 89.000 ter hoogte van Lac du Der (ten zuidoosten van Reims). Die passeren de volgende dagen in principe ook langs België richting het Noorden.”

Ook al ooievaars

De kraanvogels zijn de voorbode van de lente. “Letterlijk de vroege vogels”, zegt Vandezande. “Zodra het opnieuw wat warmer wordt, willen ze er snel bij zijn om van Scandinavië tot Rusland de beste broedplaatsjes in te pikken. Zelfs al ­lopen ze daardoor het risico om nog in een late winterprik te ­belanden, ze kunnen daar wel tegen.”

En ze zijn niet de enige bij wie het door het einde van het vriesweer is beginnen te kriebelen. “Dit weekend zijn hier ook al honderden ooievaars gespot. Of trekkende kieviten, vinken, witte kwikstaarten, ...”

© Wim Dirckx

Nesten maken

Amper één dag warmte en wind uit het zuiden of zuidoosten, meer was er blijkbaar niet nodig om alles in gang te steken. “Het verschil met de voorbije weken was dan ook groot”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Dit weekend haalden we plots meer dan tien graden. Dan voel je ook als mens al het verschil met het gure winterweer van vorige week.”

De dieren zijn er nog gevoeliger voor. “Zeker nu de dagen ook al langer worden. Met die eerste warmte beginnen de vogels al spontaan opnieuw te fluiten. Sommige krijgen zelfs al zin om nest te maken. De winter heeft ook voor hen lang genoeg geduurd.”

Al is het voor sommige soorten wél nog iets te vroeg om al in ­lentemodus te komen. “De paddentrek heeft toch nog een paar nachten met minimaal tien graden nodig”, zegt Moeremans.

En de zwaluwen? “Op die is het toch nog wachten tot eind maart”, zegt Vandezande. “Zij overwinteren ten zuiden van de evenaar en zijn nu stilaan op weg naar Spanje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen