© Bart Dewaele

Marc Descheemaecker: “Er lopen meerdere dossiers tegen Tom Meeuws”

Het gaat in de klacht tegen voormalig De Lijn-directeur en sp.a-politicus Tom Meeuws niet alleen over het opknippen van facturen. Dat zegt De Lijn-voorzitter Marc Descheemaecker (N-VA) in een gesprek met De Ochtend op Radio 1.

Wle

Over de precieze kwalificatie wil Descheemaecker zich niet uitspreken, maar volgens hem zou het gaan over het niet respecteren van de wet op de overheidsopdrachten en het oneigenlijk gebruik van vennootschapsgoederen. Het opsplitsen van facturen waarvan sprake is, is volgens Descheemaecker slechts “een technisch elementje”. De feiten zouden dateren van 2014. Descheemaecker zegt dat het gaat om “meerdere dossiers”.

De voorzitter van de De Lijn zegt dat het openbaarvervoerbedrijf op advies van zijn advocaten de zaak bij justitie heeft aangemeld. Hij zegt “met grote verbazing” kennis te hebben genomen van kranteninterviews waarin Meeuws de dading die bij zijn vertrek werd gesloten, heeft publiek gemaakt. “Als hij de zaak op tafel gooit en dreigt een klacht in te dienen, kan je niet anders dan zelf de zaak te melden.”

Dat de zaak net uitgelekt is op de dag dat sp.a bekendmaakte dat niet Meeuws maar Jinnih Beels de lijst zal trekken, is volgens Descheemaecker “zuiver toeval”. Dat heeft ermee te maken dat een journalist via de wet op de openbaarheid van bestuur inzage in de correspondentie had gevraagd. De zaak werd afgewezen, maar in het antwoord werd de klacht tegen Meeuws wel vernoemd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tom Meeuws