Homans tegen Gentse praktijktests: "Verhuurder kiest"

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) kant zich tegen praktijktests door de overheid. Dat zegt ze naar aanleiding van het nieuws dat Gent als eerste Europese stad systematisch praktijktests tegen discriminatie op de huurmarkt gaat uitvoeren.

Als minister streeft Homans naar "een gelijke toegang voor iedereen tot de private huurmarkt", zo zegt ze, maar "het is en het blijft aan de verhuurder om te kiezen voor de meest geschikte kandidaat, tenslotte gaat het over iemands private eigendom".

Een gelijke toegang tot de private huurmarkt is een belangrijk principe dat doorheen alle plannen van Homans loopt, zegt de minister zelf in een persbericht. Maar het steunen of invoeren van praktijktests hoort daar niet bij.Ā 

"Dat zal eerder een omgekeerd effect en veel argwaan teweegbrengen", zegt Homans. "En wat bij vaststelling van discriminatie? Moeten we dan echt als overheid communistisch zijn en als het ware de eigendom van wie eventueel in de fout is gegaan, gaan opeisen?"

Homans is meer gewonnen voor zelfregulering. "Niet iedere verhuurder is per definitie iemand die discrimineert. De sector moet zich wel ten volle bewust zijn van de problematiek, vandaar dat ik verhuurders- en eigenaarssyndicaten middelen ga geven om zelf campagnes tegen alle vormen van discriminatie van kandidaat-huurders te organiseren."

Meest gelezen