© BELGA

Duizenden mensen opgeschrikt door luide knal: Defensie ontkent betrokkenheid

Duizenden mensen zijn woensdagavond opgeschrikt door een bijzonder luide knal. De meeste meldingen komen uit gemeenten in de regio van Herentals, Herenthout, Nijlen en Heist-op-den-Berg. Naar alle waarschijnlijkheid is de luide knal te verklaren door een F-16 die door de geluidsmuur is gebroken. Al ontkent Defensie dat er woensdagavond in die zone gevlogen is.

Bert Provoost

De getuigenissen uit de gemeente zijn zeer gelijklopend. Rond 21u hoorden de mensen de knal, gevolgd door lichte trillingen. “Mensen vragen zich af of er een ontploffing is gebeurd. Een zware donderslag lijkt niet aan de orde, want op dat moment was het niet aan het onweren”, klinkt het. Of: “De ramen trilden, we dachten aan een grote ramp. Zo’n luide knal hebben we nog nooit gehoord.”

De lokale politiezones hebben geen verklaring voor de luide knal. Er is zeker geen zwaar incident geweest dat het geluid kan verklaren.

De meest plausibele verklaring is dat een F-16 door de geluidsmuur is gebroken, wat gepaard gaat met een schokgolf en luide knal. “Er hebben gisteren F-16’s gevlogen, maar die hebben de geluidsmuur niet doorbroken en hebben ook niet in dat gebied geopereerd. Mogelijk ging het om toestellen van andere landen die ons luchtruim doorkruist hebben”, klinkt het bij de woordvoerder van Defensie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER