© AP

Gewezen Zuid-Koreaanse president veroordeeld tot 24 jaar cel

De gewezen Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye is vrijdag door een rechtbank in Seoel tot een gevangenisstraf van 24 jaar veroordeeld wegens machtsmisbruik en een reeks andere aanklachten. Dat melden de lokale media vrijdag. Ze krijgt ook een boete van 18 miljard won (13 miljoen euro).

gjs

De 66-jarige Park Geun-hye vertoeft al bijna een jaar in voorhechtenis, nadat het parlement in december 2016 besliste om haar uit haar functie te ontzetten. Drie maanden later werd ze door het Grondwettelijk Hof officieel afgezet als presidente. Er waren achttien aanklachten tegen haar. Het gaat onder meer om machtsmisbruik, corruptie en het lekken van staatsgeheimen.

Park behoorde tot de meest invloedrijke conservatieve politici van Zuid-Korea. Ze kwam vooral in de problemen door de nauwe banden die ze onderhield met haar schaduwraadgeefster Choi Soon-Sil, die ook wel eens de Zuid-Koreaanse Raspoetin wordt genoemd. Park zou samen met Choi steekpenningen hebben aanvaard ter waarde van 59,2 miljard won (46 miljoen euro). Drie Zuid-Koreaanse conglomeraten, Samsung, Lotte en SK, hadden zoveel geld veil voor politieke gunsten. Bovendien is het vroegere staatshoofd ervan beschuldigd achttien grote bedrijven te hebben verplicht in totaal 77,4 miljard won (60 miljoen euro) te “schenken” aan twee stichtingen die onder controle van Choi zijn geplaatst.

Choi werd in februari al tot twintig jaar cel veroordeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer