Brexit doet wereldeconomie vertragen

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft voor de derde keer dit jaar al haar groeiverwachting voor 2016 en 2017 naar beneden bijgesteld. Als oorzaken worden de zwakke wereldhandel en de brexit, de aangekondigde uitstap van het VK uit de EU, aangehaald.
DELEU/EurekaSlide

"De wereldeconomie wordt nog steeds beperkt door een trage groei met tegenslagen. Die remmen de groei van de export af en verzwakken de handel, de investeringen, de productiviteit en de lonen."

In het licht van deze donkere vooruitzichten heeft de organisatie haar verwachtingen met 0,1 procentpunt afgezwakt. De OESO gaat nu uit van een wereldwijde groei van 2,9 procent voor dit jaar. Dat is 0,4 procent minder dan begin dit jaar.

Voor volgend jaar ligt de verwachting op 3,2 procent. Dat is eveneens 0,1 procent lager dan de laatste prognose in juni.

Dalende groeiprognose voor VS en VK

Twee landen zullen het bijzonder moeilijk krijgen: het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De VS ziet zijn groeiverwachting dit jaar met 0,4 procent dalen tot 1,4 procent. "De Amerikaanse economie vertraagde in 2016 als gevolg van een gebrek aan investeringen en dat ondanks een goede consumptie en een stijging van de werkgelegenheid", aldus de OESO. Begin dit jaar bedroeg de groeiprognose voor de VS nog 2 procent. Voor 2017 echter wordt een terugval van 2,1 procent verwacht, dat is 0,1 procent beter dan in juni werd gedacht.

Voor het Verenigd Koninkrijk geldt het omgekeerde. Voor dit jaar zou de groei uiteindelijk positiever uitvallen dan eerst gedacht: 1,8 procent, dat is 0,1 procentpunt beter dan de prognose in juni.

Volgend jaar echter zou de groei terugvallen van de verwachte 2 procent naar nog 1 procent. "Het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk werd dit jaar ondersteund door een sterke prestatie voor het referendum. Maar de onzekerheid die ontstaan is na het referendum zal leiden tot groeicijfers die aanzienlijk lager zullen zijn dan tijdens de voorbije jaren."

Meest gelezen