Opslag voor voorzitter AB InBev

© REUTERS

De voorzitter van de raad van bestuur van AB InBev, de Fransman Olivier Goudet, krijgt vanaf het lopende boekjaar een vaste vergoeding van 187.500 euro, of 25 procent meer dan de 150.000 die hij tot nu toe kreeg. Meer dan 99 procent van de aandeelhouders van de Belgisch-Braziliaanse biergigant stemde daar woensdag mee in tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Brussel.

De vaste vergoeding van de andere leden van de raad van bestuur blijft stabiel op 75.000 euro. De bestuurders krijgen daarnaast ook 1.500 euro per vergadering die ze bijwonen. De bestuurders krijgen ook elk 15.000 aandelenopties, de voorzitter 37.500.

Voor het remuneratieverslag, met onder meer de lonen van het management in 2017, waren de aandeelhouders ietwat minder enthousiast: bijna 84 procent stemde in met de verloning van CEO Carlos Brito en zijn team. Brito kreeg vorig jaar opnieuw een bonus - in 2016 werd die nog geschrapt. Naast 5,1 miljoen euro variabele verloning was er ook 1,45 miljoen euro vast loon.

Loonspanning

Tijdens de vraag- en antwoordsessie kreeg Brito onder meer de vraag over de loonspanning. Zakenkrant De Tijd becijferde immers onlangs dat Brito 311 keer meer verdient dan zijn doorsnee werknemer, terwijl dit voor de Bel20-bedrijven gemiddeld bijna 50 keer meer is. Brito wees onder meer op het stijgend aantal werknemers in België, de investeringen in ons land en zijn werknemers zijn bij de best betaalde. Bovendien bepaalt de markt de vergoedingen, klonk het.

Voorzitter Goudet pikte hierop op in: het bedrijf wil de beste talenten aanwerven, goede prestaties belonen en goed leiderschap is in het beste belang van de aandeelhouders. “Om te winnen op de markten, heb je het beste team nodig. Daarom is hij de bestuurder.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen