Slechtste restauratie ooit? Chinese Muur verandert in betonnen pad

De restauratie van een stuk van de Chinese Muur veroorzaakt heel wat commotie bij de inwoners. Het historische uiterlijk heeft er over acht kilometer plaats gemaakt voor... een betonnen pad.

Hoewel de bewuste restauratie al in 2014 plaatsvond in de stad Suizhou, kwam die nu pas aan het licht door foto's op Weibo, de Chinese versie van Twitter. Duizenden mensen gaven er ondertussen al kritiek op de "betonnen muur".

De aannemers gebruikten voor de restauratie vooral zand, kalk en cement, waardoor het stuk muur er nu uitziet als een betonnen pad. Er werden ook gaten in de muur opgevuld en verschillende torens gesloopt.

Dat er nu kritiek komt, snapt verantwoordelijke Ding Hui. Volgens hem hebben de werkmannen een beschermlaag aangebracht bovenop het bouwwerk, "zoals een hoed". "Maar het was eigenlijk een lelijke herstelklus." De vicevoorzitter van de Great Wall Studies Society noemt het werk "simplistisch en grof". "Dit soort gedrag is belachelijk."

Hoe dan ook was een restauratie wel nodig. Verschillende delen dreigen uit elkaar te vallen en sommige stukken zouden kunnen wegspoelen bij hevige regen. Sinds kort is er in China een wet die de Muur moet beschermen tegen verval.

Niet de eerste mislukking

Het is natuurlijk niet de eerste restauratie die uitdraait in een fiasco. Zo was er begin dit jaar nog opschudding in de Spaanse stad Cádiz, waar een aannemer een kasteel in "zijn oorspronkelijke staat herstelde". Hij plaatste een betonnen wand die de verdwenen stukken zou moeten opvullen. Niet zonder succes, eigenlijk, want het werk kreeg even later een prestigieuze architectuurprijs.

En dan is er natuurlijk ook de mislukte restauratie van het muurschilderij "Christus van Borja", waar de afgebeelde Jezus werd veranderd in een mensaap door de bejaarde Cecilia Giménez.

Meest gelezen