© AFP

België op zijn hoede voor gevaarlijke tijgermug: “We moeten waakzaam zijn”

De tijgermug duikt de jongste tijd steeds vaker op aan de Belgische grens en zelfs in ons land. Het dier kan ziektes met zich meedragen. “Er is geen direct gevaar”, zegt infectioloog Yves Van Laethem. “Maar we moeten wel erg waakzaam zijn.”

gjs

Een van de vele gevolgen van de klimaatopwarming is dat het de jongste jaren voor bepaalde tropische insecten plots wel mogelijk is geworden om in Europa te overleven. Een voorbeeld daarvan is de tijgermug, een bijzonder gevaarlijk insect dat heel wat gevaarlijke ziekten en virussen, zoals het zikavirus, knokkelkoorts en het Chikungunya-virus, kan meedragen en mensen er dan ook mee kan besmetten.

Het aantal keer dat het insect gezien werd in Frankrijk is in twee jaar tijd verdubbeld. Reden genoeg om maatregelen te nemen, aldus de Franse overheid in een mededeling. “We houden er verscherpt toezicht op met twee doelen. Ten eerste moeten we de progressie van de mug vertragen, maar ook het risico op het binnenbrengen van virussen moet ingeperkt worden.”

Ook in ons land

De mug werd al meerdere keren gezien in twee Franse departementen die grenzen aan ons land, maar ook al in ons land. “Een onderzoek is aan de gang”, zegt infictioloog Yves Van Laethem van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, “om te zien of de mug niet al meer aanwezig is in ons land dan we denken. Maar de omstandigheden in België en Nederland, vooral wat temperatuur bertreft, zijn niet gunstig voor het insect. De temperaturen in de winter zijn te laag.”

Gevaar voor de volksgezondheid is er nog niet, zegt Van Laethem. “Maar waakzaam blijven is nodig. In het zuiden van Frankrijk hebben mensen tijdens de zomer al griep gekregen. Als dat gebeurt, moet je zo snel mogelijk naar de dokter.”

De overheid in ons land volgt de evolutie van de tijgermug op en heeft al een programma opgezet om het insect goed in de gaten te houden, onder meer in de haven van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER