© Vier

Sfeer in ‘De Mol’ bereikt dieptepunt: “Ik was echt kwaad”

Net voor de finale van De Mol is het wantrouwen tussen de kandidaten groter dan ooit. Het leidde ook zondagavond tot een aflevering waarin veel geld verdiend werd, maar de verdachtmakingen vlijtig in het rond gestrooid werden en er ook veel geld weer verloren ging. Eén ding is wel steeds duidelijker: De Mol van dit jaar doet veel van zijn voorgangers verbleken.

Guy Stevens

SPOILER ALERT. Als je de aflevering van zondagavond nog wil bekijken, lees dan niet verder.

De makers van De Mol deden vanaf de eerste seconden hun job van verdachtmakers alle eer aan met een filmpje over overblijvers Pieter, Lloyd, Pascale en Baha. Drie van zouden naar de finale gaan, een van hen moet triest alleen naar huis. Het begin van een zenuwslopende uitzending.

Pieter, Lloyd, Pascale en Baha kregen de eer om als allereersten deel te nemen aan de grote De Mol-triatlon. Gilles De Coster zag hoe de rollen snel verdeeld waren: Pieter en Pascale gingen het water in voor 1 kilometer kajakken, Lloyd en Baha begonnen aan een kruiswoordraadsel waarmee ze de cijfersloten van hun fietsen konden openen om zelf te beginnen aan een fietstocht van 12 kilometer.

Meteen opmerkelijk: Lloyd en Baha hadden meer oog voor de met haar kajak gekapseisde Pascale dan voor het kruiswoordraadsel. Ze hadden uiteindelijk de hulp van hun kajakkende vrienden nodig om hun opdracht tot een goed einde te brengen en aan het fietsen - zonder zadel en een groot deel door het zand - te beginnen.

© Vier

Lloyd en Baha maakten zich verdacht door veel tijd te nemen voor het kruiswoordraadsel, maar scoorden daarna punten. Zo kregen ze na een zware fietstocht door het zand de kans om een zadel te nemen. Ze verdienden de prijs voor moed en zelfopoffering door een opdracht uit te voeren die hen extra geld opleverde: kokosvruchten persen met behulp van een machete.

© Vier

Het laatste deel van de triatlon bestond erin met z’n vieren een duinenloop van 7 kilometer tot een goed einde te brengen. Als de op twee na snelste de volledige triatlon binnen de 3 uur zou afronden, haalden ze al minstens 500 euro binnen, een bedrag dat dankzij de geslaagde opdracht van Lloyd en Baha kon oplopen tot 2.000 euro.

Tijdens het lopen kregen ze de kans om de inzet van de tocht nog eens met 1.500 euro te verhogen. Daarvoor moesten ze een opdracht uitvoeren, maar daar werd niet eens aan begonnen. In de plaats kozen de erg afziende Pieter en Baha ervoor om de rest van de tocht uit te doen met een quad. Pascale liep de tocht uit, maar Lloyd deed dat een stuk sneller. Hij haalde de eindmeet ruim op tijd, in 2 uur en 52 minuten: een heroïsche triatlon die de kandidaten 2.000 euro opbracht.

Verborgen camera

Moe van de triatlon van een dag eerder, namen de kandidaten op dag 18 hun intrek in een mooi hotel in Veracruz. Pascale wandelde haar kamer binnen - per toeval, ze mochten zelf kiezen welke kamer de hunne werd - en kwam meteen aan de knoppen te zitten bij drie verborgencameramomenten die telkens 1.000 euro konden opbrengen.

Zo zag ze Lloyd bijvoorbeeld in de sauna van het hotel zitten en kon dat volgen via een verborgen camera. Twee Mexicanen kwamen vlakbij hem zitten met eten, en Pascale moest raden hoe hij daarop zou reageren. “Hij gaat opstaan”, zei ze, maar de enthousiaste blonde knaap amuseerde zich te pletter met de Mexicanen en bleef gewoon zitten.

Volgende situatie: Baha die het zwembad induikt en vervolgens mensen zijn plaats aan het zwembad ziet innemen en zijn spullen aan de kant ziet gooien. Hij bleef rustig en zei er niets van. Helaas schatte Pascale ook hem verkeerd in: weer geen geld verdiend.

Pieter werd dan weer het hof gemaakt in de bar van het hotel door een knappe Mexicaanse dame. “Hij gaat de boot afhouden en zijn nummer niet geven”, aldus Pascale. Maar de priester verraste en schreef het op een stukje papier.

Trieste balans: driemaal geen 1.000 euro verdiend. Een bittere pil voor Pascale. “Drie keer verkeerd ingeschat, niet goed.” Ze schrok dan ook toen de drie andere kandidaten breed lachend de kamer binnen wandelden. Het was geen verborgen camera, zo bleek. Pieter, Lloyd en Baha moesten exact het tegenovergestelde doen van wat Pascale zou denken. Driemaal hadden ze het dus juist, en dus kwam er wel 3.000 euro in de groepspot.

© Vier

Een groot geheim

Verrassing voor Lloyd, Pieter, Pascale en Bahador: sinds het begin van de opnames dragen zij een groot geheim over De Mol met zich mee. Dat deelde presentator Gilles De Coster hen fijntjes mee. “De Mol heeft op alle boekjes een spoor nagelaten. De winnaar van vandaag zal die te zien krijgen”, zei hij.

Om de winnaar van de dag te worden, moesten ze drie duels met elkaar aangaan. Lloyd en Baha testten hun geheugen bijvoorbeeld: ze kregen een bord met allerlei voorwerpen te zien en moesten er zoveel als mogelijk onthouden. Vervolgens noemden ze er om ter beurt één op. Per seconde ging er 10 euro verloren van de 2.000 euro die de proef kon opbrengen. Lloyd haalde het.

Pascale en Pieter moesten dan weer tegen elkaar Jenga spelen. Van een blokkentoren moesten ze telkens een blokje weghalen en dat er bovenaan weer opleggen. Ook hier: 2.000 euro inzet en per seconde 10 euro minder. De zenuwen gierden zichtbaar door de kelen, en Pieter verloor daardoor. De groepspot werd 1.600 euro zwaarder.

Informatie delen

De finale ging dan ook tussen Pascale en Lloyd. In een klein kamertje kregen ze een schijnbaar erg eenvoudige opdracht: wie als laatste zijn of haar kaars uitblaast, wint. Op het spel: de volledige groepspot. Van de 28.165 euro verdween razendsnel geld. “We moeten de informatie die we krijgen delen”, stelde Pascale meteen voor, en Lloyd twijfelde. “Ik vertrouw niemand op dit moment”, zei hij. Het geld tikte razendsnel weg, en pas bij 24.565 euro blies Lloyd zijn kaars uit. Bijna 4.000 euro weg, wat het harde werk van een dag eerder meteen teniet leek te doen.

Pascale mocht de geheime informatie op de molboekjes bekijken. Op elk boekje verscheen een cijfer, en al die getallen samen vormden een telefoonnummer. Toen de marineofficier dat vormde op de vaste telefoon in de kamer, kreeg ze enkel een fluitend persoon aan de lijn. “Het was verhelderend”, zei Pascale toen ze weer buiten kwam, “ik denk dat ik De Mol heb horen fluiten.”

Herenigd met de rest bereikte de sfeer een dieptepunt. Pascale en Lloyd deelden niets over hun proef met de andere twee, waardoor vooral Pieter merkbaar ontgoocheld was en toeklapte. “Ik was echt kwaad.”

© Vier

De afvaller: Pascale had extra informatie gekregen, maar die leverde haar niets op: zij viel af net voor de laatste aflevering. “Ik heb een paar steken laten vallen”, zei ze na afloop. De finale wordt dan ook een duel tussen drie mannen: Pieter, Lloyd en Baha.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER