Bijna de helft van de leerkrachten uit het secundair onderwijs verlaat binnen de vijf jaar het onderwijs. "Bestaand onderzoek suggereert dat de uitstroom van beginnende leraren in Vlaanderen niet hoger is in vergelijking met het buitenland of in vergelijking met de uitstroom in andere economische sectoren", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits.
Volledig scherm
Bijna de helft van de leerkrachten uit het secundair onderwijs verlaat binnen de vijf jaar het onderwijs. "Bestaand onderzoek suggereert dat de uitstroom van beginnende leraren in Vlaanderen niet hoger is in vergelijking met het buitenland of in vergelijking met de uitstroom in andere economische sectoren", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits. © thinkstock

Bijna helft leerkrachten secundair onderwijs stopt binnen de vijf jaar

Bijna de helft van de leerkrachten uit het secundair onderwijs verlaat binnen de vijf jaar het onderwijs. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Volgens Celis bewijzen de cijfers dat er bijkomende inspanningen nodig zijn "om de psychische en emotionele belasting en de werkdruk voor leerkrachten te laten dalen".

130 reacties

  • Marijke Boulet

    6 jaar geleden
    Francinne Declerqe , ik vermoed / hoop toch dat u zichzelf ook tot de arbeiders en paupers rekent want u komt hier serieuze marginale praat vertellen , verplegers en leerkrachten zijn meest zinvolle jobs in de maatschappij ! Volgens mij is iedere job zinvol en vooral nodig om onze maatschappij te laten draaien . Er zijn natuurlijk altijd infantiele mensen die geloven dat alleen dokters , managers , leerkrachten enz belangrijk zijn en de rest alleen maar bestaat uit marginalen en ongeschoolden
  • Jennifer Peeters

    6 jaar geleden
    Amaai, wat zijn er hieronder die weer kunnen zagen en klagen. Kom eens uit jullie beschermde wereldje hé. 22 uren werken en zo klagen, ocharme!!!
  • Marie-Claire Vandekerckhove

    6 jaar geleden
    De beste stuurlui staan weer eens aan wal.Ik heb 38 jaar in het lager gestaan en was er zeer gelukkig.Nu zou ik het niet meer willen doen,Men is geen baas meer in zijn klas .Mensen staren zich blind op de uren en vakantie.Mijn overleden echtgenoot is op 59 jaar gestorven van asbestose.Werkte in de bouw .Maar hij zag de echte realiteit en zou nooit willen ruilen hebben.Dus stop met zagen over het onderwijs.
  • Marijke Boulet

    6 jaar geleden
    Zijn er hier die bouwarbeiders en bandarbeiders uitnodigen om een maand of twee te komen lesgeven dan zullen ze eens weten hoe zwaar het is , ik denk als je een leerkracht 8 uren aan een band of op de bouw moet zetten dat ze na 1 dag al komen smeken om terug voor de klas te mogen staan ! Trouwens ze hebben de job zelf gekozen en mogen hem ook terug opzeggen en in de privaat (proberen ) aan de slag te komen maar dat zie je niemand/bijna niemand doen , dat zegt al genoeg hé
  • Francinne Declerque

    6 jaar geleden
    Dat gezeur van die arbeiders of andere paupers over dat zogezegd veel verlof, monsterlijk hoge pensioenen, de beruchte 20 werkuren zijn al even domme uitlatingen dan te zeuren dat iedereen in de privé een wagen krijgt, laptop, gsm plus abo, tankkaart, ziekteverzekering etc mijn inziens zijn verplegers, leraren één van de meest zinvolle jobs in de maatschappij.