Direct naar artikelinhoud
VS stappen uit Iran-akkoord

Belgische bedrijfsleiders afwachtend over Iran: "Er zijn zeker kansen"

Archiefbeeld van premier Charles Michel (MR) die de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif de hand schudt in 2016.Beeld Photo News

Dat Donald Trump zijn duivels ontbindt tegen Iran kan ook positief uitdraaien voor Europese bedrijven. Als Europa het huidige akkoord handhaaft, kan dat voor westerse bedrijven de deur openen naar grotere handelsrelaties. Sommige Belgische bedrijfsleiders zien alvast een opportuniteit.

"Europa moet nu voet bij stuk houden, dan kan dat voor westerse bedrijven een interessante opening zijn naar een markt met heel wat potentieel." Steven Vercauteren, van het ingenieurs-studiebureau SBE, ziet eerder kansen dan bedreigingen in het conflict tussen de VS en Iran. " Wij hebben er een aantal projecten en hopen op uitbreiding."

Dat is precies waar premier Charles Michel op aanstuurt. "We moeten nagaan of er een mogelijkheid is voor meer economische uitwisseling. Dat kan een kans bieden op meer stabiliteit", aldus Michel. In de Franse president Emmanuel Macron vindt hij alvast een partner. Die wil zo snel mogelijk werkgroepen oprichten tussen Europa en in Iran, om in de komende weken garanties te formuleren om in het huidige akkoord te blijven, en om de economische activiteiten in Iran te kunnen voortzetten.

'Toen president Barack Obama de sancties tegen Iran ophief werd een boost aangekondigd. Die revival is er ook nooit echt gekomen'
Frederic Dryhoel, woordvoerder Picanol

Dat is ook waar weefmachinebouwer Picanol, sinds jaar en dag actief in Iran, op aanstuurt. De activiteiten gewoon voortzetten. "We hebben er een lokale agent, en leveren zowat honderd machines per jaar", zegt woordvoerder Frederic Dryhoel. Iran is voor Picanol een van de vele markten. Zorgen omtrent de impact van sancties zijn er niet meteen. "Toen president Barack Obama de sancties tegen Iran ophief werd een boost aangekondigd. Die revival is er ook nooit echt gekomen", aldus Dryhoel.

Dat wordt onder meer bevestigd door Febelfin, de koepel boven de financiële instellingen. Isabelle Marchand: "Het JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, zoals het nucleair akkoord wordt genoemd, LID) bevatte een hele reeks voorwaarden waaraan Iran moest voldoen alvorens er een echte versoepeling kon komen van de sancties. Dat zorgde voor heel wat onzekerheid voor banken die daarom een afwachtende houding aannamen bij investeringsdossiers en exportverrichtingen."

Potentieel problematisch

Iran bleef daardoor een 'belofte in wording'. In 2017 voerden we vanuit Vlaanderen voor zowat 548 miljoen euro aan goederen en diensten uit naar Teheran. Iran is daarmee Vlaanderens 50ste exportmarkt, of goed voor amper 0,17 procent van de totale Vlaamse uitvoer. Toch is Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade op haar hoede: “De aankondiging van ‘het hoogste niveau van economische sancties’ is ook voor onze Vlaamse exporteurs potentieel problematisch. Ze kan op korte termijn de toename van export tussen Vlaanderen en Iran vertragen. De sfeer van politieke en economische instabiliteit is uiterst nadelig voor de handelsrelaties."

Ludo Sarens, de topman van de gelijknamige kranenverhuurder, ziet de bui alvast hangen. "We hebben momenteel een drietal projecten in Iran. Eentje voor Total, en dan nog twee Aziatische investeerders." Sarens verwacht dat de projecten alvast tijdelijk in de koelkast zullen verdwijnen. "Vijftien jaar geleden deden we veel zaken in Iran, maar sinds de eerste sancties is dat volledig weggedeemsterd. Ik vrees dat de nieuwe VS-sancties het land helemaal op de knieën zullen duwen. Iraanse bedrijven hebben geen geld om te investeren, en op de financiële markten kunnen ze niet terecht. Grote bedrijven zullen er wegblijven, en de economie zal er in elkaar storten."