Direct naar artikelinhoud
Diversiteit

Brussel lanceert grote diversiteitscampagne: "Mijn tweede moeder hielp me mijn homo zijn aanvaarden"

Campagnebeeld #sharethecolor.Beeld RV

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) lanceert vandaag de grootschalige diversiteitscampagne  #sharethecolor. Aan de vooravond van Brussels Pride wil ze de aanvaarding van de lhbt-gemeenschap stimuleren.

Aan de hand van influencers en videogetuigenissen op sociale media, een postercampagne en evenementen in de Brusselse straten wil #sharethecolor "de Brusselse bevolking verenigen achter waarden van openheid en engagement". De campagne heeft 100.000 euro gekost.

Debaets: "We hebben een erg grote lgbtqi+-gemeenschap in Brussel. Van de ongeveer 200 Belgische lgbtqi+-verenigingen zijn er ruim 50 gebaseerd en actief in het Brussels gewest. We zijn het aan hen verschuldigd om voortrekker te zijn en garant te staan voor gelijke rechten voor iedereen."

'De strijd moet op verschillende fronten worden gevoerd'
Bianca Debaets, staatssecretaris voor Gelijke Kansen (CD&V)

Albéric, een homoseksuele Burundese vluchteling, is één van de tien gezichten van #sharethecolor. In België ontmoette hij 'Mama Nicole' die zich heeft ingezet voor zijn emancipatie en die hem hielp om opnieuw contact op te nemen met zijn biologische familie. "Mijn tweede moeder hielp me mijn homoseksualiteit te aanvaarden en me weer te verbinden met mijn familie", getuigt Albéric in een video die op sociale media zal te zien zijn.

Albéric in de #sharethecolor-campagne.Beeld RV

Brussel komt regelmatig in het nieuws met gevallen van gaybashing. Heeft de lhbt-gemeenschap geen nood aan hardere maatregelen dan sensibiliseringscampagnes om homofoob geweld te counteren? "De strijd moet op verschillende fronten worden gevoerd", zegt Debaets. "Er is het nieuwe actieplan tegen homofobie dat inzet op bestraffing, maar 'feelgoodcampagnes' als deze zijn ook nodig. Aanvaarding stimuleer je niet met harde hand."

Campagnebeeld #sharethecolor.Beeld RV
Campagnebeeld #sharethecolor.Beeld RV