Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoer

Chauffeurs De Lijn staken: hier ondervindt u vandaag hinder

Chauffeurs De Lijn staken: hier ondervindt u vandaag hinder
Beeld Photo News

De dienstverlening van De Lijn is vandaag verstoord door de eerste dag van een vierdaagse staking van de socialistische en liberale vakbond. De chauffeurs van de christelijke vakbond en de onderaannemers steunen de actie niet, waardoor er wel bussen en trams zijn uitgereden. Een overzicht van de hinder.

Antwerpen

In de stad Antwerpen is de helft van de eigen chauffeurs aan de slag gegaan. Een derde van de trams en ruim een kwart van de stadsbussen zijn uitgereden. Lijnen 1 en 19 rijden voorlopig niet; andere lijnen zijn zwaar verstoord.

In de regio Turnhout verloopt de dienstverlening vrij normaal: 85 procent van de chauffeurs is aan de slag gegaan. In het Mechelse is 40 procent van de eigen chauffeurs op de baan.

Limburg

In Limburg is twee derde van de bussen uitgereden. Er is vooral hinder op de stadslijnen van Tongeren en Sint-Truiden. Daar rijden vrijwel geen stadsbussen. Ook in Hasselt en Genk zijn de stadsnetten zwaar verstoord.

Er is ook hinder op de streeklijnen in de hele provincie, waar beduidend minder bussen rijden. Ook de belbussen ondervinden hinder.

Twitter bericht wordt geladen...

Oost-Vlaanderen

In Gent rijden de stadsbussen 3, 5, 9, 17 en 39 om het halfuur. De buslijnen 8, 18 en 38 rijden niet. Op tramlijn 1 kunnen reizigers rekenen op een tram om de 10 minuten. Tramlijnen 2 en 4 rijden om het halfuur.

Er is ook hinder op de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas. In Aalst is 20 procent van de chauffeurs vanmorgen uitgereden, in Sint-Niklaas 30 procent.

Ook bij de streeklijnen is de hinder verstoord. Rond Gent rijdt de helft van de bussen, in het Waasland 70 procent en in de Denderstreek en de Vlaamse Ardennen 90 procent.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is ongeveer 70 procent van de bussen uitgereden. In Aarschot rijdt belbus 707 niet. 

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen is de hinder het grootst in de kustregio. Op de streeklijnen rijdt daar ruim de helft van de bussen. In de regio Kortrijk is ruim twee derde van de bussen op de baan.

De vervoermaatschappij probeert werkwillige chauffeurs in te zetten op een aantal prioritaire assen. Een overzicht van de lijnen die op dit moment hinder ondervinden, vindt u op verstoring.delijn.be.

Hervormingsplannen

ACOD en ACLVB staken tegen de hervormingsplannen die volgens de directie het bedrijf slagkrachtiger maken. "Met een meer wendbare structuur en uniformere manier van werken wil De Lijn zich klaarstomen voor 2020. Dan moet de vervoermaatschappij de vergelijking met de privésector door de Vlaamse overheid kunnen doorstaan", luidt het. 

Het ACV staakt vandaag niet mee. De plannen bij De Lijn zouden immers niet leiden tot collectieve of naakte ontslagen. Volgens ACV-vakbondsman Jan Coolbrandt klopt het ook niet dat er besparingen gebeuren op de kap van het personeel. "De 40 miljoen die bespaard zou worden, wordt opnieuw geïnvesteerd in het personeel", zei hij in De ochtend op Radio 1. "Bovendien wordt er niet geraakt aan de verworven rechten van medewerkers."

'Wij willen het overleg wel een kans geven'
Jan CoolbrandtACV

Coolbrandt zegt niet te begrijpen waarom zijn collega's wel staken: "De Lijn heeft ons altijd uitgenodigd om te praten over de gevolgen van de reorganisatie, en zij weigeren aan tafel te gaan zitten. Wij willen het overleg wel een kans geven."

De directie laat weten dat ze de actie betreurt.

75 procent ritten uitgevoerd

Bij De Lijn werd gisteren, ondanks de nationale betoging tegen de pensioenplannen, 75 procent van de ritten uitgevoerd. Dat antwoordt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) vandaag in het Vlaams parlement op een vraag van Annick De Ridder (N-VA).

Bij de vervoersmaatschappij werd voor de eerste keer een systeem van minimale dienstverlening uitgeprobeerd. Daarbij worden werkwillige chauffeurs ingezet op vooraf bepaalde prioritaire lijnen. Bij de verdeling werd 's ochtends gekeken naar criteria als een goede spreiding van de assen in alle windrichtingen, het aantal reizigers in de spits en welke bestemmingen het populairst zijn.

"Ongeveer 75 procent van de ritten werd woensdag uitgevoerd", zegt Weyts op basis van de eerste resultaten. "Vandaag zal dat wellicht iets meer zijn, omdat ACV gisteren heeft deelgenomen aan de betoging, maar vandaag niet aan de staking." Bij De Lijn zelf nam woensdag ongeveer de helft van het personeel deel aan de acties. Bij de pachters, de onderaannemers, ging 80 tot 90 procent aan de slag.

Bij verschillende partijen wordt in scherpe bewoordingen gereageerd op de stakingen. "Dit begint op pestgedrag te lijken", zegt Annick De Ridder (N-VA). Volgens Marino Keulen (Open Vld) behoort staken tot de traditie bij een overheidsbedrijf.