De vijf strafste quotes van Clinton en Trump

Een debat staat of valt met sterke oneliners. En dat was vannacht niet anders tijdens de eerste clash tussen presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. Wel opvallend: Trump was veel milder voor Clinton dan vooraf voorspeld: “Ik ging iets heel grofs zegen tegen Hillary, maar ik zei tegen mezelf: ‘Dat kan ik gewoon niet maken’, aldus Trump. Een overzicht van de vijf strafste quotes van Clinton en Trump:

KoSn

Hillary Clinton

  • “Ik denk dat Donald me kritiek geeft omdat ik mij op dit debat heb voorbereid. En ja, dat heb ik gedaan. En weet je waar ik nog op voorbereid ben? Om president te zijn. En dat is een goede zaak”
  • “Donald, ik weet dat je in je eigen wereld leeft. In uw eigen realiteit. Maar dat zijn geen feiten”
  • “Misschien is hij niet zo rijk als hij doet uitschijnen. Misschien is hij niet zo liefdadig als hij beweert. Wil hij misschien verbergen dat het Amerikaanse volk weet dat hij geen federale belastingen betaalt”
  • “Hij startte zijn politieke activiteit met en racistische leugen, dat onze eerste zwarte president (Barack Obama) niet geboren was in de VS”
  • “Ik heb een fout gemaakt door mijn privé-e-mail te gebruiken.” (over haar 33.000 gewiste privé-mails)

Donald Trump

  • “Ik denk dat mijn sterkste troef veruit mijn temperament is. Ik heb een winnaarsmentaliteit. Ik weet hoe ik moet winnen. Zij niet”
  • “Ze heeft de look niet om president te worden. En ze heeft het uithoudingsvermogen niet”
  • “Ik ging iets heel grofs zeggen tegen Hillary, haar familie, maar ik zei tegen mezelf: ‘Dat kan ik gewoon niet maken. Dat kan ik gewoon niet doen. Het is niet vriendelijk”
  • “Hillary heeft ervaring, maar het is slechte ervaring”
  • “Ik geef mijn belastingaangifte vrij als mevrouw Clinton haar 33.000 gewiste privé-e-mails openbaar maakt”

Hard tegen hard in eerste debat: "Ik heb een veel beter temperament dan Hillary"

In de New Yorkse Hofstra University hebben Donald Trump en Hillary Clinton voor het eerst rechtstreeks de degens gekruist. Voor beide kandidaten ging het om een debat van levensbelang, en dat pakten ze elk in hun eigen stijl aan. Toch lijkt de spreekwoordelijke genadeslag niet te zijn uitgedeeld.

Ben jij wakker gebleven om het debat te volgen? Laat het ons weten en stuur een mailtje met je naam en telefoonnummer naar hier@reageren.be. Alvast bedankt!


Naar schatting 100 miljoen kijkers konden om 21 uur plaatselijke tijd (3 uur ‘s nachts in België) horen hoe NBC-nieuwsanker en debatmoderator Lester Holt de eerste vraag uitsprak in het eerste rechtstreekse presidentiële debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Een primeur, want tot nu kon een presidentieel debat nooit meer dan 80 miljoen mensen bekoren. Dat er voor het eerst een vrouw deelneemt aan een presidentieel head-to-head debat, was een tweede primeur.

De grote vraag was welke Trump tegenover welke Clinton zou komen te staan. De onderwerpen voor het debat waren op voorhand gekend, maar ze waren breed genoeg om alle kanten uit te kunnen: de richting van Amerika, het bereiken van welvaart en de veiligheid van het land. Met een coin toss werd bepaald dat de eerste vraag, over werkgelegenheid, eerst naar Hillary Clinton ging.

Clash in stijl

Clinton probeerde meteen op een eerder positieve manier te antwoorden, in de zin van een verderzetting van het huidige Amerikaanse politieke beleid. Ze had het onder meer over hogere minimumlonen, gelijke lonen voor vrouwen, betaald ouderschapsverlof en betaalbare gezondheidszorg. De clash in stijl met Trump was meteen duidelijk. Hij zei onder meer de belastingen voor bedrijven fors te willen verlagen om jobs opnieuw in de VS te houden.

© AFP

E-mailschandaal

Het e-mailschandaal rond Clinton en Trumps weigering om zijn belastingaangifte openbaar te maken werden er ook snel en ongevraagd bijgesleurd. De zakenman beloofde bijvoorbeeld dat hij die zal vrijgeven zodra de lopende doorlichting rond is, of “wanneer mevrouw Clinton de 43.000 verwijderde mails vrijgeeft”. Ook over het geboortecertificaat van Barack Obama werd flink heen-en-weer gebakkeleid.

Vrij bezit van wapens

Later op de avond kwamen onder meer de Amerikaanse rassenproblematiek en internationale veiligheid aan bod. Systematische rassenvooringenomenheid is volgens Clinton nog steeds een groot probleem, en moet aangepakt worden. Trump herhaalde zijn geloof in het vrij bezit van wapens - zij het met bepaalde beperkingen. Beiden hadden ook hun eigen mening over het nucleiare arsenaal van Iran en Noord-Korea en de vermeende Russische computerhackings.

© AFP

“Ik kan gewoon veel beter zaken inschatten dan zij”

Zelfs al klonk Trump wat minder fors, toch trok hij meermaals zijn trukendoos van de voorbije maanden open. Eén van zijn favorieten? Zichzelf fantastisch noemen. “Ik kan gewoon veel beter zaken inschatten dan zij. Ik heb ook een veel beter temperament”, lanceerde Trump. “Ik heb het temperament van een winnaar. Ik weet hoe ik moet winnen. Zij weet niet hoe ze moet winnen.”

“Veel geblaat”

Trump schilderde Clinton af als raspolitica die al decennia aan het stuur zit maar de problemen nooit bij de wortel heeft aangepakt. Zo klonk het na Clintons economische plannen: “Typische praat van politici. Veel geblaat, weinig wol. Klinkt goed, werkt niet, zal nooit gebeuren. Ons land lijdt doordat mensen als Clinton zo’n slechte beslissingen hebben genomen.”

Clinton van haar kant trok meermaals beweringen van Trump in twijfel en hekelde zijn onwaarheden.

© AP

“Ik heb me voorbereid”

De Democrate liet zich ook niet uit haar lood slaan toen Trump er op wees dat hij de voorbije dagen het land doorkruiste terwijl zij zich terugtrok in aanloop naar het debat. “Ik denk dat Donald me net bekritiseerde omdat ik dit debat heb voorbereid”, sneerde ze. “En ja, dat deed ik. Weet je waar ik me nog op voorbereid heb? Ik heb me voorbereid om president te zijn.”

Nog geen genadeslag

De spreekwoordelijke genadeslag lijkt op het eerste gezicht niet te zijn uitgedeeld tijdens het debat. Het is dan ook afwachten wat het oplevert voor beide kandidaten, aangezien de meest recente peilingen Cllinton en Trump nagenoeg op gelijke hoogte plaatsen. Een debat zoals dit heeft in het verleden al bewezen de weg naar het Witte Huis te kunnen te plaveien, dan wel open te breken. En momenteel zou maar liefst 15 procent van de Amerikaanse kiezers nog niet zeker weten achter welke kandidaat men zich zou willen scharen.

Wie wint? Dit vindt Greet De Keyser

Het debat in vier minuten:

© REUTERS

© AFP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer