Direct naar artikelinhoud
Tennis

Elise Mertens: "Ik zit goed in mijn vel"

Elise Mertens juicht na het winnen van haar wedstrijd.Beeld BELGA

Het laatste restje weerstand van Varvara Lepchenko werd vakkundig geknakt door Elise Mertens. Drie games had ze maar nodig om die lastige eerste ronde, die maandag begon, winnend af te sluiten. Morgen, tegen Heather Watson, zou het iets makkelijker moeten gaan.

Regenonderbreking of niet, nachtje slapen ertussen, 's morgens nog wat meer slecht weer en wachten, niets ging Elise Mertens (WTA 16) nog van die tweede ronde houden. Maandagavond had ze in een (zenuw)slopende wedstrijd al een 6-7, 7-6, 3-0-voorsprong genomen op de verrassend sterke Varvara Lepchenko (WTA 92). Gisteren klaarde ze de klus met klasse en verbetenheid.

"Zij was goed", zei een opgeluchte Mertens, die uiteindelijk een 7-6, 5-3-achterstand ophaalde. "Mijn niveau was niet zoals voorheen, maar was ook niet slecht te noemen. Het was heel moeilijk, alles lag heel dicht bij elkaar. Zij maakte het mij niet eenvoudig met haar linkshandige tennis.

"Dat ik maandag naar het hotel kon gaan met een 3-0-voorsprong in de derde set, heeft me wel geholpen. Een gelukje dat zij er in de derde set mentaal niet meer bij was omdat ze eigenlijk wilde stoppen omwille van de regen."

Dan moet je tijdens de nacht toch nog altijd de spanning en je gedachtestroom onder controle kunnen houden. Niet vooruitlopen of je al gewonnen achten. Koud kunstje voor de immer stoïcijnse Mertens.

'Een eerste ronde op een grandslamtoernooi is altijd moeilijk'
Elise Mertens, tennister

"Ik heb heel goed geslapen", lachte de 22-jarige Limburgse. "Ik had eerst nog wat aan recuperatie gedaan na mijn wedstrijd en kon dus pas om 21.45 uur naar het hotel. Deze morgen (gisteren) was het opnieuw vroeg op, maar ik had genoeg slaap gehad en was dan ook klaar en gedreven. Er zat ook wel een verschil in mijn tennis tussen vandaag en gisteren."

Nu de kop eraf is en die pittige klip omzeild, kan Mertens misschien met een vrijer gevoel het terrein opkomen. "Een eerste ronde op een grandslamtoernooi is altijd moeilijk", wist Mertens. "Bewust heeft die druk geen rol gespeeld. De omstandigheden waren wel bijzonder, met de regen en zo. Maar misschien heeft dat Belgische weer mij wel positief beïnvloed."

Vorige duels gewonnen

De Britse Heather Watson (WTA 80) kan ook overweg met grijs en grillig weer, dus dat voordeel valt morgen al weg, maar in hun twee vorige duels trok onze landgenote wel telkens aan het langste eind.

"Het was twee keer op hardcourt, dus dat valt moeilijk te vergelijken, en beide keren was het ook een moeilijke match", zei Mertens. "Maar ik zit goed in mijn vel, heb vertrouwen. Deze eerste ronde geeft me niet speciaal vleugels, want ik bekijk het dag per dag. Maar ik voel wel dat ik een basisniveau heb waarop ik kan terugvallen als het iets minder zou gaan."

Daar gaan wij, en de hele Belgische kolonie in Parijs, voorlopig nog niet van uit.