Direct naar artikelinhoud
Vrouwenrechten

Bekende feministe Germaine Greer choqueert: "Verkrachting is gewoon slechte seks"

Germaine Greer.Beeld WikiCommons/Helen Morgan

Feministe, academica en schrijfster Germaine Greer (79) krijgt een lawine van kritiek over zich heen nadat ze opriep om straffen voor verkrachting te verminderen omdat het vaak 'gewoon slechte seks is'. 

"De meeste verkrachtingen zijn niet spectaculair gewelddadig maar gewoon luie, ongevoelige en onaandachtige seks", zo liet Greer optekenen tijdens de voorstelling van haar nieuwe boek, Over verkrachting, op een literair festival in Wales. 

"Sommige verkrachtingen zijn gewelddadige misdaden, maar de meeste zijn dat niet en leiden op geen enkele manier tot verwondingen", aldus nog de invloedrijke Australische feministe. "Het is meestal gewoon seks waarbij er geen tederheid, geen communicatie en geen liefde is. Elke keer een man ’s nachts seks wil met zijn vrouw en zij dat niet écht wilt, verkracht hij haar."

'Sommige verkrachtingen zijn gewelddadige misdaden, maar de meeste zijn dat niet en leiden op geen enkele manier tot verwondingen'
Germaine Greer

Greers motivatie voor die uitspraken is dat het Britse rechtssysteem het aantal verkrachtingen volgens haar niet kan bijhouden. "Er zijn heel veel verkrachtingen in deze maatschappij maar justitie krijgt het niet bolgewerkt", stelt ze. 

Tattoo als straf

Daarom zou het volgens haar slimmer zijn om in de meeste gevallen met lichtere straffen te werken, zoals een 'r' (van 'rapist' of 'verkrachter') op de hand of wang  en 200 uur gemeenschapsdienst in plaats van een celstraf.

 “Het is gek dat de vonnissen in verkrachtingszaken zwaarder kunnen zijn dan die voor een poging tot moord,” aldus de 'oerfeministe'. “Verkrachtingen worden niet uitgevoerd door een specifieke groep criminelen, het gebeurt soms gewoon bij toeval.” Enkel bij gewelddadige verkrachtingen zou justitie volgens haar op het geweld zelf moeten focussen en net zwaardere straffen uitspreken. 

'Een man kan je niet doden met zijn penis'
Germaine Greer

Zelf gewelddadig verkracht

Haar oproep tot lichtere straffen motiveert de schrijfster in haar boek ook door te stellen dat het onzin is dat  70% van de slachtoffers van verkrachting aan een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) lijdt, zoals de officiële cijfers laten zien. "Dat zou dan dus veel hoger liggen dan bij veteranen in conflictgebied, waar het officiële cijfer 20% is.Laten we stoppen met verkrachting te pathologiseren. Ja we zijn verdrietig en geërgerd, maar dat het een vrouwenleven sowieso volledig vernietigd, is niet waar", zegt ze. "Een man kan je niet doden met zijn penis. De maatschappij wil vrouwen die zijn verkracht doen geloven dat ze vernietigd zijn maar dat is niet zo. We zijn niet vernietigd, we zijn lastiggevallen."

En daar voegde ze nog aan toe dat ze toen ze achttien was zelf gewelddadig verkracht werd en dus wel degelijk recht van spreken heeft. 

Maar dat verhindert niet dat er een lawine aan kritiek komt, zo ongeveer van alle kanten tegelijk. Zowel op sociale media als in academische kringen wordt opgeroepen om Greer "vooral geen feminist meer te noemen, want dat is ze duidelijk niet."