Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Gestopt op een hoogtepunt: Zidane stapt op als trainer van Real Madrid

Zidane, op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie in het jeugdcomplex van Real: 'Het moment is misschien vreemd, maar dit is de juiste keuze.'Beeld Photo News

Een verrassend adieu. Zinédine Zidane (45) is niet langer de trainer van Real Madrid, vijf dagen na een derde zege op rij in de Champions League. Gestopt op een hoogtepunt. "Ik moest dit doen."

'Zidane s'en va' (L'Équipe)
'Zidane se va' (Marca)
'Zidane steps down' (BBC)

Het internet ontplofte gisterenmiddag rond 13 uur. Op het moment dat Zinédine Zidane, geflankeerd door Real-voorzitter Florentino Pérez, begon aan een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. De perszaal op het jeugdcomplex Ciudad Deportiva del Real Madrid was helemaal gevuld. De Fransman bevestigde de geruchten dat hij zou opstappen als trainer van de Koninklijke. Vijf dagen nadat hij Real Madrid zijn derde Champions League op rij schonk.

"Het moment is misschien vreemd, maar dit is de juiste keuze", zei Zidane. "Ik moest dit doen. Voor iedereen. Deze club moet blijven winnen en daarom moet je soms veranderen. Na drie jaar heeft deze ploeg een nieuwe stem nodig, een andere manier van werken. Daarom nam ik deze beslissing. Al sluit ik niet uit dat ik hier later in mijn carrière terugkeer."

Einde van tijdperk

Zidane beseft als geen ander dat het voor hem op was bij Real Madrid. Hij eindigde dit seizoen op zeventien punten van aartsrivaal Barcelona in de Primera División. Zijn derde zege in de Champions League is er eentje voor de recordboeken, mooi was het echter niet. Real won wedstrijden met meer geluk dan kunde, het pure talent van sterspeler Cristiano Ronaldo gaf vaak de doorslag. Zou hij de spelers nóg een jaar kunnen motiveren en begeesteren? De ratio haalde het van het hart bij 'Zizou'. Afscheid nemen op een hoogtepunt - ook dat is klasse.

'Deze club moet blijven winnen en daarom moet je soms veranderen. Na drie jaar heeft deze ploeg een nieuwe stem nodig'
Zinédine Zidane

Het is het einde van een tijdperk voor de Fransman. Het einde bij de club waar hij in totaal tien jaar actief was. Vijf jaar als speler, vijf jaar als coach. Eerst als assistent van Ancelotti, dan als trainer van Real Madrid B om uiteindelijk in januari 2016 over te pakken van Rafael Benitez als hoofdcoach van Real. "Ik hou veel van deze club, van de voorzitter ook. Hij heeft me alles gegeven, in eerste instantie als speler. Ik zal hem altijd dankbaar zijn."

En dus moet Florentino Pérez - "ik ben in shock, maar we respecteren zijn beslissing" - op zoek naar een nieuwe trainer. Onder meer Pochettino, Conte en vooral de Duitse bondscoach Joachim Löw worden genoemd als mogelijke opvolgers.

Genie

Zidane was een genie als voetballer, maar als trainer hangt er nog steeds een zweem van twijfel rond de Fransman. Zijn kwaliteiten liggen niet zozeer in de wedstrijdvoorbereiding - die is vaak dramatisch slecht -, als wel in zijn peoplemanagement. De Fransman kreeg een verdeelde kleedkamer met veel ego's op één lijn, wist zijn groep vooral in zijn beginperiode op de juiste manier te prikkelen. "Hij luistert naar de spelers, dat is een voordeel", zei Cristiano Ronaldo een tijdje geleden in Marca. "Hij is kalm en professioneel."

Gisteren zette de Portugees een foto van hem met 'Zizou' op Instagram. "Ik ben trots dat ik jouw speler kon zijn. Meneer, bedankt voor alles."

Een referentie die kan tellen.

Over de toekomst van Zidane zelf wordt intussen druk gespeculeerd. Hij zou in poleposition liggen om bondscoach te worden van Frankrijk na het WK in Rusland.

Les Bleus, ze kunnen wel een peoplemanager gebruiken.