Direct naar artikelinhoud
Tennis

Mertens: "Het kan alleen maar beter gaan"

Mertens tijdens haar partij tegen Heather Watson in de tweede ronde van Roland Garros.Beeld Photo News

"Dit was niet mijn dagje", moest Elise Mertens (WTA 16) toegeven na haar lastige zege op Heather Watson (WTA 80). Morgen tegen Daria Gavrilova (WTA 25) in de derde ronde moet het iets beter gaan, maar daar is de Belgische topper vrij gerust in.

Elise Mertens vocht tegen een pittige maar onregelmatige Heather Watson op baan drie van Roland Garros. In die wisselvallige tweede ronde zat toch wel wat spanning op. Mertens foeterde op het terrein, op de wind en op haar coach Rick Vleeshouwers.

"Ik was eerder boos op mezelf. Ik moest het allemaal even loslaten." Niet van haar gewoonte alleszins. Normaliter is ze de kalmte in persoon. "Het was niet mijn beste wedstrijd. Je hebt zo van die dagen. Het was een moeilijke partij. Ik weet hoe ik kan spelen en dat niveau was er niet, dat maakte me wel gefrustreerd."

De verwachtingen, op zijn minst een derde ronde, speelden voor Mertens geen rol. "Het was mijn dag niet omdat ik mijn spelpeil niet vond, maar het was mijn dag uiteindelijk wel omdat ik gewonnen heb", glimlacht ze. "Ik stond er gelukkig op de belangrijke momenten."

In beide sets liep Mertens relatief vlot uit naar 4-1, maar moest ze telkens knokken om de winst over de streep te trekken. "Ik moet op bepaalde zaken gaan werken. Mijn service (53 procent en vijf dubbele fouten, FDW) was er bijvoorbeeld niet. In het algemeen was mijn niveau iets minder."

'Het is niet dat ik geen vertrouwen heb. Mijn basisniveau zit redelijk goed'
Elise Mertens

Is het mogelijk om op één dag het verschil te maken en dat betere niveau te vinden? "Ja, dat heb ik in het verleden toch al gemerkt. Ik kan me daar echt op focussen en dan wordt het ook meestal beter."

Sowieso staat Mertens net als vorig jaar opnieuw in de derde ronde, en dat zonder haar beste tennis te spelen. Dat kan ook als een opsteker werken. "Zo ga ik het ook opnemen. Die twee matchen waren moeilijk, maar mentaal was het wel verrijkend om ze te winnen. Het is niet dat ik geen vertrouwen heb. Mijn basisniveau zit redelijk goed. Het kan alleen maar beter gaan. Hoop ik."

Sleutelmomenten

Dat zal waarschijnlijk ook moeten als ze morgen tegenover de Australische pitbull Daria Gavrilova staat. Vorig jaar won ze hun eerste ronde op Roland Garros nog nipt in drie sets (7-6, 1-6, 6-4) en ook hun duel begin dit seizoen in de tweede ronde van de Australian Open was een bijzonder fel bevochten partij.

"In Australië speelde zij heel goed, ze stond meteen op 5-0 (Mertens zou uiteindelijk met 7-5, 6-3 winnen, maar niet vooraleer ze acht setpunten had uitgewist, FDW) maar op de belangrijke momenten durft ze al eens bibberen, daar moet ik van kunnen profiteren."