Direct naar artikelinhoud
Turkije

Waarom zonden VRT en VTM geen extra nieuws uit over Turkije?

Het was gisterennacht en vanochtend vroeg tevergeefs wachten op een extra VRT-Journaal of VTM Nieuws over de toestand in Turkije. Waarom over Nice wel, en Turkije niet?

VRT nam de poging tot staatsgreep van het Turkse leger gisteravond nog kort mee in zijn late Journaal. Maar daarna was het wachten tot het Journaal van 13 uur voor meer updates. Tot ongenoegen van kijkers die zich op sociale media afvroegen waar die extra uitzending bleef. Over de aanslag in Nice was dat immers wel voorzien.

Het gebrek aan een extra Journaal was geen inhoudelijke beslissing, legt hoofdredacteur Björn Soenens uit. Wel een praktische. “Helaas zijn wij geen 24-uren zender als NOS, BBC of CNN. Daar hebben we de middelen of het volk niet voor.”

'Helaas zijn wij geen 24-uren zender als NOS, BBC of CNN. Daar hebben we de middelen of het volk niet voor'
Björn Soenens

Voor een extra Journaal is er naast een studiopresentator ook een eindredacteur nodig, reporters, camera- en montagepersoneel. Geen sinecure om die op een vrijdagavond middenin in de vakantie op te trommelen, zegt Soenens. “Je kan dan beslissen om die mensen in vakantie toch op te roepen, maar er was net ook hard gewerkt met de aanslag in Nice. Veel van onze cameraploegen zijn daar, of zitten in de Tour de France.”

Toch is er even getwijfeld. Er is vrijdagavond nog een ploeg op reportage naar de Turkse gemeenschap in Beringen gestuurd. En er zijn telefoontjes gepleegd om te kijken hoe snel ze een ploeg op de volgende vlucht konden krijgen. Soenens: “Maar dat moeten ook reporters zijn die een opleiding hebben genoten om in een oorlogssituatie te draaien. Uiteindelijk is er besloten om voluit te gaan voor het Journaal van 13 uur en intussen meer in te zetten op radio en online.”

Ook al omdat een extra Journaal, ondanks het protest als er geen is, niet echt veel kijkers lokt. Niet meer dan 80.000 om precies te zijn. “In tegenstelling tot de Angelsaksische wereld hebben wij niet echt een kijkcultuur in de ochtend.”

'In tegenstelling tot de Angelsaksische wereld hebben wij niet echt een kijkcultuur in de ochtend'
Björn Soenens

Ook VTM besliste om geen extra Nieuwsuitzending te geven over Turkije. Weliswaar om andere redenen. Hoofdredacteur Kris Hoflack: “Er waren heel weinig goede beelden voorhanden vrijdagavond, er wij zijn niet het soort Nieuws dat enkel analisten in de studio zet. Bovendien was de situatie nog heel onduidelijk, dus hebben we beslist dat een extra uitzending geen meerwaarde was.”