‘Meeste mensen met chlamydia weten niet dat ze de ziekte hebben’

© Shutterstock

Het aantal diagnoses van de geslachtsziekte chlamydia neemt toe bij 18 tot 25-jarigen. Naar schatting 1 op de 20 jongeren is drager van de soa. Het staat echter niet vast dat er ook sprake is van meer besmettingen: mogelijk wordt de ziekte nu vaker opgespoord dan vroeger.

Wle

Rikka De Roy, studentenarts aan de KU Leuven, spreekt van een verzevenvoudiging in tien jaar. Was er toen sprake van een tiental diagnoses per jaar, dan zijn dat er nu een zeventigtal, zegt ze aan VTM Nieuws. Maar veel jongeren weten niet eens dat ze de ziekte hebben, omdat ze meestal ook geen klachten hebben. Maar na lange tijd is er meer kans op bijvoorbeeld een blaasontsteking, een bijbalontsteking of zelfs onvruchtbaarheid.

Sensoa, de Vlaamse organisatie voor seksuele gezondheid, bevestigt de cijfers. Maar het staat volgens woordvoerder Boris Cruyssaert lang niet vast dat er ook meer besmettingen zijn. ‘We zien dat het aantal registraties stijgt. Maar mogelijk zijn er meer tellingen, en niet noodzakelijk meer besmettingen’.

Antibiotica

De voorbije jaren is het bewustzijn rond het probleem sterk gestegen dankzij campagnes. ‘Het gros van de studenten kent nu de term. Dat is al iets: vroeger was het probleem totaal onbekend’, aldus Cruyssaert.

Maar omdat 60 procent van de besmette mensen geen klachten heeft, wordt het probleem nog steeds vaak niet aangepakt. Daardoor blijft de soa zich verder verspreiden. Alleen een antibioticakuur kan er een einde aan maken.

Vertrouwen

Volgens Sensoa vertrouwen jongeren elkaar te snel bij het aangaan van een nieuwe relatie. ‘Het komt vaak voor bij mensen die opeenvolgende lange relaties hebben. Ze weten zelf niet dat zijzelf of hun partner de ziekte hebben. Na enkele weken laten ze het condoomgebruik achterwege. Dat is het moment waarop de besmetting gebeurt. Als ze dan een andere relatie aangaan, besmetten ze hun nieuwe partner’.

Het advies van Sensoa blijft dan ook dat beide partners zich laten testen voordat ze het condoom achterwege laten. ‘Als je dat niet ziet zitten, dan blijf je beter een condoom gebruiken’.