© DBA

Karen Damen wordt getuige in assisenproces

Voor het eerst in twintig jaar gaat Karen Damen (43) een volledig vrije zomer tegemoet, maar in het najaar ligt er werk op de plank. Dankzij theaterproducent James Cooke, die de ex-K3-zangeres een rol geeft in Assisen 2 - De Gifmoord.

jdr

“We hadden net een eerste lezing, maar de echte voorbereiding begint in oktober, om dan half januari 2019 in première te gaan”, vertelt Karen Damen. Zij werd gisteren met de rest van de cast van Assisen 2 – De ­Gifmoord voorgesteld. Kürt Rogiers, ­Francesca Vanthielen en Frans Maas hernemen hun rol van respectievelijk advocaat, procureur en rechtbankvoorzitter in de opvolger van Assisen, de voorstelling die vorig seizoen 15.000 toeschouwers lokte. In die eerste episode werd een rechtszaak opgevoerd en deed het publiek uiteindelijk dienst als jury. Ook in de nieuwe voorstelling zal het publiek het verdict bepalen: schuldig of niet schuldig. En net als vorige keer is strafpleiter Jef Vermassen door de tekst gegaan zodat technisch alles klopt.

Moord op soapactrice

Karen Damen wordt, samen met Johny Voners en Eddy Vereycken, getuige in het proces rond de moord op een bekende soapactrice. Wat aanvankelijk op een natuurlijk overlijden lijkt, blijkt een gifmoord te zijn waarbij professionele maar ook amoureuze rivaliteit een rol speelt.

“Ik ben Linda, de beste vriendin van het slachtoffer met wie ik een flat deel”, zegt Karen Damen. “Linda is een flapuit en notoire laatkomer, een rol die me op het lijf is geschreven. ‘Jij bent de enige die Linda kan spelen’, hield regisseur Frank Van Laecke me voor toen hij me belde. En inderdaad, ik ben net zo’n babbelaar en te laat komen is mijn specialiteit. Een vervelend trekje waaraan ik zal moeten werken. Er zijn twee dingen waar Frank een punt van maakt. Eén: je tekst kennen. Maar dat is geen probleem met mijn achtergrond in tv, film en musical. Twee: op tijd komen. En dat wordt een werkpunt (lacht).”

Dat Damen straks middenin een assisenproces staat, zal met aandacht gevolgd worden door haar neef, strafpleiter Walter Damen. “Op zijn suggestie ben ik enkele jaren geleden eens een zitting gaan bijwonen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in alles wat met processen te maken heeft. Op ­Netflix heb ik net de serie Making a ­Murderer achter de rug. Fascinerende tv! Straffer dan de assisenzitting die ik bijwoonde, want daar herinner ik me niet bijster veel van (lacht). Niet erg overigens, ik hoef niet zo nodig een assisenproces te volgen om me voor te bereiden. Ik ben tenslotte slechts een getuige. Veel belangrijker is diegene die me thuis tegenspel zal moeten geven om mijn tekst in te oefenen. En ik vrees dat dat mijn Anthony (Van der Wee, haar man, red.) wordt.”

Assisen 2 - De Gifmoord begint op 17 januari 2019 in Theater Elckerlyck in Antwerpen.