Direct naar artikelinhoud
A12

Zo zal de totaal vernieuwde A12 er binnen enkele jaren uitzien

Zo zal de totaal vernieuwde A12 er binnen enkele jaren uitzien
Beeld Agentschap Wegen en Verkeer

De A12 wordt omgebouwd tot een volwaardige autosnelweg met als doel de veiligheid en de doorstroming van het verkeer gevoelig te verbeteren. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor fietsers en voetgangers. 

De verkeersveiligheid en de doorstroming voor het verkeer op de A12 zal door de herinrichting van het knooppunt sterk verbeteren. Ter hoogte van Londerzeel en Aartselaar wordt de weg er lokaal ingegraven en worden kruispunten vervangen door compacte op- en afrittencomplexen. Er komt een tramtunnel voor de toekomstige sneltram tussen Willebroek en Brussel en er zullen aparte oversteekbruggen voor voetgangers en fietsers aangelegd worden.

Ingegraven

De A12 wordt aan het knooppunt Londerzeel Zuid over 800 meter een niveau ingegraven zodat hij deels onder het grondoppervlak komt te liggen.

Het verkeer dat de A12 wil oprijden of verlaten, gebruikt het nieuwe op- en afrittencomplex dat boven het grondoppervlak komt te liggen. Die brug vormt ook de verbinding voor het lokale verkeer tussen Londerzeel en Westrode. Hierdoor is er geen kruisend verkeer meer en kan het verkeer op de A12 vlotter en veiliger doorstromen. Ook zal er minder geluidsoverlast zijn voor de omwonenden.

Twitter bericht wordt geladen...

Oversteekbruggen

Er komt een aparte brug voor fietsers en voetgangers, zodat ze in alle veiligheid en comfort de A12 kunnen oversteken. Fietsers rijden op de brug in een koker wat het veiligheidsgevoel ten goede komt. In Londerzeel komt er een fiets- en wandelbrug over de A12 en een fietstunnel onder de Londerzeelsesteenweg.

Oversteekbruggen
Beeld Agentschap Wegen en Verkeer (Londerzeel Zuid)

Tramtunnel

Met de herinrichting van het knooppunt komt er meer ruimte voor het openbaar vervoer. Bij de aanleg wordt een tramtunnel gebouwd voor de toekomstige Sneltram die in de toekomst pendelaars in 40 minuten van Willebroek naar Brussel-Noord moet voeren. Om wildparkeren tegen te gaan, wordt er in een carpoolparking voorzien, waar pendelaars zorgeloos hun auto kunnen parkeren wanneer ze de tram nemen.

De Sneltram tussen Willebroek en Brussel maakt deel uit van het Brabantnet. Met het Brabantnet wordt het gemakkelijker om de hoofdstad met het openbaar vervoer te bereiken. Dankzij drie nieuwe tram(bus)-lijnen kan men zich op een snellere en meer betrouwbare manier verplaatsen met het openbaar vervoer in de Vlaamse Rand rond Brussel. Daardoor kan de druk van het autoverkeer in de randgemeenten afnemen.

Nabije toekomst

Het is nog enkele jaren wachten tot wanneer de plannen in werking treden. De werken in Londerzeel starten in 2021, in Aartselaar wordt gemikt op 2022. Dat laat minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten. In totaal worden de werken op 90 miljoen euro geraamd: 60 miljoen voor Londerzeel en 30 miljoen voor Aartselaar.

Twitter bericht wordt geladen...