Direct naar artikelinhoud
Sterrenkinderen

Levenloos geboren kinderen kunnen nu naam en familienaam krijgen

Foto ter illustratie.Beeld Thinkstock

Er komt een wettelijke regeling voor de naam en registratie van een levenloos geboren kind. Voortaan kunnen ouders al vanaf 140 dagen na de bevruchting hun levenloos geboren kind laten registreren en het ook een voornaam geven.

Tot dusver is er pas vanaf 180 dagen, of zo'n zes maanden, zwangerschap een regeling voorzien. Ouders moeten het overlijden vandaag verplicht aangeven, maar het levenloos geboren kind krijgt enkel een voornaam. Ook daar komt verandering in. Vanaf 180 dagen blijft de registratie verplicht, maar de ouders zullen ook een familienaam kunnen geven aan hun kind. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat net door de ministerraad is goedgekeurd.

Verschillende organisaties van ouders van sterrenkinderen pleiten al lang voor een herziening van de bestaande regeling. In 2017 werd een petitie met meer dan 18.000 handtekeningen overgemaakt aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om iets te doen aan de huidige situatie. 

"Een wetgevend ingrijpen moet tegemoet komen aan de behoefte die bij ouders van een levenloos geboren kind bestaat om dat kind een volwaardige plaats te geven in hun leven", zegt Geens. "Het feit dat een levenloos geboren kind van minder dan 180 dagen niet kan opgenomen worden in de databank van de Akten van de Burgerlijke Stand en zij dit kind geen voornaam kunnen geven, raakt hen diep." Een herziening was volgens de minister dan ook "noodzakelijk".