Direct naar artikelinhoud
Wimbledon

Coach David Basile: "Van Uytvanck kan naar top tien"

Alison Van Uytvanck viert haar overwinning.Beeld BELGA

Dankzij een overtuigende zege op Anett Kontaveit (WTA 27) zaterdag speelt Alison Van Uytvanck (WTA 47) vandaag tegen Daria Kasatkina (WTA 14) voor een plaats in de kwartfinale van het Wimbledon-toernooi. Coach David Basile ziet het graag gebeuren.

"Het klinkt misschien een beetje bizar, maar ik had meer stress vandaag tegen Kontaveit dan voor die wedstrijd tegen Muguruza", lachte Alison Van Uytvanck na haar goede overwinning op de 22-jarige Estse zaterdag. Coach David Basile (42) was dan ook opgetogen dat zijn pupil - de twee kennen elkaar al heel lang, maar werken pas samen sinds februari - de tegenwoordigheid van geest had om niet te gaan zweven na haar stuntzege op de Spaanse titelverdedigster.

"Die match tegen Muguruza zorgde voor een klik", wist de naar de Brusselse rand uitgeweken Luikenaar wel. "Ze had er al enkele spannende matchen op zitten tegen topspeelsters, maar wat me vooral verbaasd heeft is dat ze het nu drie sets lang heeft kunnen volhouden. Ik had schrik voor de wedstrijd nadien (tegen Kontaveit, red.) maar ze heeft indruk op me gemaakt met hoe ze dat heeft aangepakt. Ze tenniste vrijuit."

'Ze had er al enkele spannende matchen op zitten tegen topspeelsters maar wat me vooral verbaasd heeft is dat ze het nu drie sets lang heeft kunnen volhouden'
Coach David Basile

De puzzel die het veelzijdige tennis van Van Uytvanck is, lijkt (definitief) in elkaar gevallen. "Ik voelde dit al een beetje aankomen", zei Basile. "Na de eerste ronde is er hier iets gebeurd bij Alison. Ze had een heel goed balgevoel, er zat iets extra's in haar spel, je zag het vertrouwen als het ware. Maar op training heeft ze altijd een goed niveau gehaald natuurlijk, ze moest het gewoon meer tonen in wedstrijden. Ik denk dat ze daar nu mee weg is. Dat ze beseft hoe ze moet spelen en dat ze met dat tennis vooruitgang gaat boeken. En ze heeft nog veel marge."

Als de Brabantse haar beste tennis kan brengen, dan is dat van toptienniveau. "Dat vind ik ook", beaamde Basile. "Dat zei ik al over haar match tegen Wozniacki in Rome of haar finale in Boedapest in het begin van het jaar tegen een zeer sterke Cibulkova. Ali heeft het tennis voor de top tien, maar je weet natuurlijk ook dat er meer nodig is dan alleen maar goed tennis om daar te geraken. Dat ze dat soort tennis kan produceren zorgt evenwel ook voor druk bij haar. Ze wilde dat vroeger liever niet horen. Ik gun haar de tijd om dat te ontwikkelen. Het zit in haar, maar we koppelen er geen verwachtingen aan. Als we blijven werken gaat het wel vanzelf komen, nu of later."

Ze had een heel goed balgevoel, er zat iets extra in haar spel, je zag het vertrouwen als het ware
Coach David Basile

Op Wimbledon lijkt dat succes toch niet uit de lucht komen te vallen. Van Uytvanck oogt sereen en praat ook ontspannen over haar tennis en privéleven. "Het is zeer belangrijk voor haar om in een ontspannen en positieve omgeving te kunnen gedijen", wist de ex-speler. "Ze heeft het gevoel nodig dat we achter haar zullen staan, ook als ze fouten maakt. Vroeger had ze vaak de indruk dat ze 'alleen' op de baan stond. Wij proberen haar te steunen en pushen, haar een boost te geven. En ze werkt hard. Ook al hebben de mensen misschien een beeld van een Alison die in een match soms wat traag oogt. Maar is Del Potro dat ook niet? Ze werkt er echt hard aan."

Dan mogen we met het nodige optimisme vooruitkijken naar haar achtste finale van vandaag? Tegen Daria Kasatkina won ze bijna vorige week in Eastbourne en toen kon ze amper serveren door een probleem aan de heup. "Kasatkina is een goede speelster", hield Basile de boot een beetje af. "Ze is heel intelligent. Ze kan alles: snel en agressief tennissen of met haar hoge ballen en slices het spel afbreken. Ze is een kameleon. Er valt alleszins iets te rapen, we gaan om te winnen." 

Sowieso pronkt Van Uytvanck volgende maandag op haar beste ranking ooit: WTA 38.