Provincie Antwerpen wil meer stadslandbouw in de stad

De provincie Antwerpen gaat op zoek naar de beste manieren om een stadstuin te organiseren en wil in de toekomst meer inzetten op stadslandbouw. De Universiteit Antwerpen gaat daarvoor onderzoeken welke braakliggende terreinen ervoor in aanmerking komen en wat zo’n stadstuin voor een buurt kan betekenen. Ook het provinciehuis dat nu nog in volle opbouw is, komt in aanmerking voor een stadstuin.

keje

De stad merkt dat stadslandbouw terug in trek is, dus laat het de mogelijkheden onderzoeken door de UA. In Berchem zijn ze alvast overtuigd van het sociale en ecologische nut van de stadstuintjes. Zo was de samentuin aan de Belpairestraat vroeger een saai grasveldje met een hek rond dat door de buurt gebruikt werd om honden uit te laten. Nu wordt de ruimte, waaronder een parking voor de appartementsbewoners ligt, optimaal benut. Zo’n 28 gezinnen doen hier hun zin en tuinieren elk op hun eigen perceeltje. Niet enkel buurtbewoners onderhouden de tuin, ook mensen uit de sociale tewerkstelling dragen hun steentje bij.

Aisha, die wekelijks in de samentuin aan de Belpairestraat komt tuinieren, is alvast enthousiast: “Tuinieren is mentaal rustgevend. Je werkt met de aarde en ziet de dingen groeien van een zaadje tot een plant. Het is mooi om naar te kijken en het is goed voor de bijtjes. Het is ook goed voor je eigen gezondheid en meer groen in de stad kan nooit kwaad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER