Van diefstallen en verkoop van drugs tot poging tot moord: hardleerse tiener krijgt dertig maanden cel

De correctionele rechtbank van Waals-Brabant heeft dinsdag een minderjarige inwoner van Graven tot dertig maanden gevangenis veroordeeld, waarvan 20 maanden effectief, voor een tiental misdrijven. In ruil voor het gedeeltelijke uitstel mag hij geen verdovende middelen gebruiken en moet hij zich laten opvolgen door een psycholoog en een psychiater.

De jeugdrechtbanken, waarvoor hij in 2016 nog moest verschijnen voor poging tot moord, gaven hem uit handen omdat de door hen genomen maatregelen geen effect hadden.

Sinds 2014 kwam de man al een twintigtal keren in aanraking met de jeugdrechtbank. Hij werd verschillende keren in een gesloten instelling geplaatst, waar hij bijna systematisch wegliep.

Wanneer hij niet in een instelling zat, pleegde hij nieuwe feiten. Het ging onder meer over opzettelijke slagen en verwondingen op school en daarbuiten, het gebruiken en verkopen van verdovende middelen, diefstal van meerdere voertuigen en achtervolging door de politie terwijl hij achter het stuur van de auto van zijn moeder zat.

“Voor niemand een overwinning”

Vorige week moest de Waals-Brabander zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een tiental feiten die hij pleegde op vijftien maanden tijd. “Het is voor niemand een overwinning, maar het is wel het beste om de mensen die hij zou kunnen tegenkomen te beschermen”, zei de substituut op de hoorzitting.

De voorzitter van de rechtbank zei na het uitspreken van het vonnis dat het gedeeltelijke uitstel werd toegestaan omdat de rechtbank gelooft dat de minderjarige zich weer kan integreren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen