Direct naar artikelinhoud
Werk

Droomt u van een carrièreswitch? Nu is hét moment, volgens experts

Werkervaring en de juiste diploma’s steeds minder vereist bij vacatures
Beeld Getty

Met een diploma filosofie bij een IT-bedrijf gaan werken? Dat kan anno 2018 perfect. Het grote aanbod aan vacatures raakt moeilijk ingevuld, waardoor werkgevers minder kijken naar specifieke diploma's of ervaring bij sollicitanten. "De kaarten liggen heel goed voor werkzoekenden", klinkt het. 

Als het goed gaat, mag het ook gezegd: onze economie en arbeidsmarkt bloeien  momenteel volop. Het afgelopen jaar nam het aantal vacatures in Vlaanderen met 11 procent toe, volgens de meest recente cijfers van VDAB. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid in een jaar tijd met 8,5 procent. 

"We zien die tendens in heel Europa," legt arbeidsmarktexpert Jan Denys uit. "De economie bloeit terwijl de bevolking vergrijst, waardoor er veel jobs vrij komen. Tegelijkertijd daalt de werkloosheid en wordt het aanbod aan goede werknemers steeds kleiner. Bedrijven krijgen hun vacatures moeilijker ingevuld, waardoor ze soepeler worden in hun selectiecriteria." 

Zo worden enkele jaren ervaring op de teller steeds minder belangrijk voor bedrijfsleiders. "Ervaren werknemers die geen job hebben zijn schaars, waardoor je ze als bedrijf al bijna moet 'wegkopen' bij de concurrentie", verklaart Denys. "Het alternatief is iemand aannemen met weinig of geen ervaring. Ook wat de juiste diploma's betreft, zijn werkgevers minder veeleisend naar sollicitanten toe. Een bedrijf zal eerder iemand aanwerven zonder het geschikte diploma voor die functie, om achteraf te investeren in opleidingen voor de nieuwe werkkracht." 

'Ook schoolverlaters, vijftigplussers en allochtonen krijgen nu meer kansen op de arbeidsmarkt'
Arbeidsmarktexpert Jan Denys

Carrièreswitch

Het is een klassiek patroon als onze economie goed draait, aldus Denys. Ook in 2000 en 2007 zagen we om diezelfde reden hoogtepunten op de arbeidsmarkt. En dat is voor de werkzoekende erg goed nieuws. 

"Aan alle werkzoekenden zou ik zeggen: sla nú je slag, want de kaarten liggen zeer goed. We zien ook dat bepaalde groepen op dit moment meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt, terwijl ze normaal gezien achteraan in de rij staan. Denk maar aan vijftigplussers, allochtonen, schoolverlaters zonder ervaring, mensen zonder diploma, enzovoort. Voor mensen die uitgekeken zijn op hun job, is het een goed idee om eindelijk die carrièreswitch te maken. Nu is hét moment om die droom te verwezenlijken."

'Een bepaalde attitude of persoonlijkheid primeren op diploma's en ervaring'
Jochen Bessemans

Attitude en persoonlijkheid

Voormalig VOKA-woordvoerder Jochen Bessemans ziet nog een andere reden waarom bedrijven steeds minder gebrand zijn op passende diploma’s. Hij is naast community manager ook oprichter van een consultancybedrijf dat zich richt op bijscholingen voor werknemers. "Vroeger werden mensen heel specifiek aangenomen voor een bepaalde functie, die jaren hetzelfde bleef", verklaart Bessemans. "Maar jobs vandaag zijn veel dynamischer. Door de digitalisering verandert de inhoud van een functie voortdurend, waardoor werknemers ook constant mee moeten evolueren en groeien." 

Volgens Bessemans hanteren bedrijfsleiders en HR-verantwoordelijken vandaag dan ook andere criteria bij een sollicitatie. "Ze gaan eerder kijken naar een bepaalde persoonlijkheid, attitude of mentaliteit. Die primeert op diploma’s of ervaring. Een bijscholing of opleiding kan nog altijd achteraf, en dat zien we dan ook vaker gebeuren. Ik sprak onlangs met een Nederlandse CIO (Chief Innovation Officer, directeur innovatie, red.) in de IT-sector. Hij had bewust iemand aangeworven met een diploma filosofie. Zo'n werknemer kan verbanden leggen, breder denken en mee aan innovatie doen, klonk de argumentatie. Dat is vandaag interessanter voor een bedrijf dan iemand met het juiste papiertje in handen." 

Gelukkig betekent deze tendens niet dat een leraar godsdienst binnenkort verantwoordelijk wordt voor onze openhartoperatie. "Uiteraard zijn er restricties aan deze tendens", stelt Denys gerust. "Voor bepaalde sectoren zal je altijd een diploma moeten kunnen voorleggen. Zonder doktersdiploma kom je niet tot bij de operatietafel."

Twijfelt u over uw keuze of wilt u graag loopbaanbegeleiding? Vind de job die perfect bij u past met de beroepskeuzetest