Direct naar artikelinhoud
Digitale meter

"Tommelein had huiswerk beter op tijd gemaakt"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil absoluut vermijden dat de elektriciteitsfactuur oploopt voor mensen met zonnepanelen.Beeld BELGA

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) worstelt met zijn belofte dat de invoering van de digitale energiemeter mensen met zonnepanelen geen hogere factuur zal opleveren. Tot ergernis van CD&V en N-VA. "Hij had beter zijn huiswerk op tijd gemaakt."

De huidige elektriciteitsmeters bevatten een schijf en teller die kunnen terugdraaien wanneer de energieproductie groter is dan het verbruik. Wie zonnepanelen heeft, produceert meer op momenten dat de zon fel schijnt. De meeste eigenaars verbruiken vooral 's avonds elektriciteit, wanneer de zon niet meer schijnt. Bijvoorbeeld om de wasmachine of droogkast te laten draaien. Omdat zonnepaneel-eigenaars op die manier het elektriciteitsnet in feite als een soort batterij gebruiken, betalen ze een prosumententarief voor het gebruik van het net. Dat bedraagt 90 à 100 euro per kilowatt, voor een gemiddeld gezin komt dat neer op een kleine 400 euro per jaar.

'Voor veel mensen met zonnepanelen zal zo'n digitale meter duurder uitvallen'
Alex Polfliet, energiespecialist

Vanaf volgend jaar wordt er echter een nieuwe, digitale meter ingevoerd. Die meet het verbruik en de productie apart en kan niet meer terugdraaien. Met andere woorden: je moet dus gaan verbruiken op het moment dat je produceert. Wie nog steeds 's avonds de vaatwasmachine aanzet, zal meer betalen.

Om dat te compenseren, wordt het prosumententarief wel afgeschaft. "Maar voor veel mensen met zonnepanelen zal zo'n digitale meter toch duurder uitvallen", zegt energiespecialist Alex Polfliet van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions.

Een derde bevoegd

Om ervoor te zorgen dat de kosten voor mensen met zonnepanelen niet oplopen, beloofde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dat zij minstens 15 jaar recht hebben op het voordeel van de terugdraaiende meter. Alleen kan hij die belofte wellicht niet waarmaken, schrijven de Mediahuis-kranten. Vlaanderen is immers slechts bevoegd voor een derde van de elektriciteitsfactuur. 

Tommelein kan het onderdeel energie op die factuur wel virtueel laten terugdraaien maar voor de distributienettarieven is de onafhankelijke regulator Vreg bevoegd, en de federale overheid beslist over heffingen als btw en accijnzen.

'We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niet terug afbreken'
Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie (Open Vld)

Toch blijft Tommelein erbij: zonnepaneel-eigenaars zullen gecompenseerd worden: "We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niét terug afbreken", klinkt het. Momenteel overlegt Tommelein nog met de Vreg over het distributienettarief. "Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen, zodat iedereen gerustgesteld is. Zonder duidelijkheid komen er nog geen digitale meters bij mensen met zonnepanelen."

Tommeleins communicatie doet zijn coalitiepartners knarsetanden. "Door de communicatie van de minister lijkt het alsof we de digitale meter in vraag stellen, terwijl dat echt niet het geval is. De regering heeft duidelijke keuzes gemaakt, zowel voor de digitale meter als voor de compensatieregeling", zegt Robrecht Bothuyne (CD&V). "Maar Tommelein heeft te lang getalmd om die regeling uit te werken."

Ook N-VA wijst erop dat Tommelein sneller in actie had moeten schieten. "Hij weet dit al maanden", zegt Andries Gryffroy. "Hij had beter zijn huiswerk op tijd gemaakt."

Volgens zijn coalitiepartners creëert Tommelein nu onzekerheid in plaats van die weg te nemen. En dat zou weleens nefast kunnen zijn voor zijn ambitie om het aantal zonnepanelen in Vlaanderen de komende jaren fors op te krikken. "Mensen willen rechtszekerheid, dus het valt te verwachten dat ze hun investering uitstellen", vreest Gryffroy.