© AP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

Maradona maakt alweer bizarre intrede als coach in Mexico: “Ik ben 14 jaar ziek geweest”

Voetballegende Diego Maradona (57) is voorgesteld als coach van Dorados de Sinaloa. En dat leverde zoals bij elke publieke verschijning van “pluisje” weer bizarre beelden op. Maar het is de Argentijn deze keer menens: hij wil nog maar eens met een propere lei beginnen: “Ik ben 14 jaar ziek geweest.”

Dat Maradona aan de slag gaat als coach bij een ploeg uit Culiacán, een regio die wordt gelinkt aan drugskartels, deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. Zo is het Sinaloa-kartel één van Mexico’s meest beruchte drugsbendes, die vele mensen de dood heeft ingejaagd. De club Dorados de Sinaloa is in handen van een rijke familie die dicht bij de politieke macht staat maar ook ervan verdacht wordt banden te hebben met drugsbaronnen. Bij zijn voorstelling ging de Argentijn dat thema niet uit de weg, integendeel:

“Ik wil Dorados geven wat ik verloor toen ik ziek was”, vertelde hij de 200 journalisten, daarbij verwijzend naar zijn druggebruik in het verleden. “Ik was 14 jaar ziek. Nu wil ik de zon zien, ik wil ‘s nachts naar bed. Ik ging zelfs nooit naar bed. Ik wist niet eens wat een kussen was. Daarom heb ik het aanbod van Dorados geaccepteerd.”

© AFP

Maradona gooide zijn hart op tafel maar zijn verhaal was net altijd even samenhangend: “Mensen kunnen veel dingen zeggen, maar ... ik ging bergafwaarts, ik at mezelf op, het was een stap achteruit en voetbal is een stap voorwaarts. Dat is allemaal veranderd dankzij mijn dochters”, zei hij. “Nu focus ik me volledig op het voetbal en ik wil hier lang blijven.”

“Ik kwam niet naar hier voor een wandeling, voor een vakantie. Ik ben hier om met hart en ziel te werken”, verklaarde, hoewel hij niet wil dat hij beschouwd wordt als de verlosser van het Mexicaanse voetbal. Dorados de Sinaloa bengelt momenteel onderin de Mexicaanse tweede klasse, er wacht ‘Pluisje’ dus een zware taak. “We zullen een olifant op onze schouders moeten dragen.”

Maradona grijnsde toen hij een Dorados-trui met zijn oude nummer 10 erop kreeg en grapte met journalisten dat hij klaar was om “elk liedje te zingen dat je wilt”. Hij vertelde ook dat hij voorstellen had afgewezen van de presidenten van Bolivia en Venezuela, zijn vrienden Evo Morales en Nicolas Maduro, om hun nationale teams te coachen.

© EPA-EFE

Na de druk bijgewoonde en levendige persconferentie leidde Maradona meteen zijn eerste (open) training. Achteraf maakte hij ook heel wat tijd vrij voor de fans:

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

© AP

Maradona, die in 1986 met Argentinië het WK won, is er nog niet in geslaagd als coach zijn successen als speler te herhalen. Van 2008 tot 2010 was hij bondscoach van Argentinië. Daarna coachte ‘Pluisje’ Al-Wasl (2010-2012) en Al-Fujairah (2017-2018) in de Verenigde Arabische Emiraten. In mei van dit jaar zette hij nog zijn handtekening onder een driejarig contract bij het Wit-Russische Dinamo Brest.

Momenteel is Dorados de Sinaloa 13e in de Mexicaanse tweede klasse (op 15 clubs).

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer